Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ево зашто је војна парада одржана сутрадан, након дана Победе

Чему је служила демонстрација руског оружја на улицама Ниша и то дан након Дана победе? Да ли је било ичега осим ширења култа личности Александра Вучића?

Војна парада у Нишу (Фото: Јутјуб)

Пише: Андреј Ивањи

Запад Европе слави Дан ослобођења 8. маја. Исток слави Дан победе 9. маја. Разлика у датуму је историјски одређена. Србија је ове године 10. маја одржала војну параду у Нишу, поводом капитулације нацистичке Немачке, под слоганом „Одбрана слободе“.

Лист Данас покушао је да нађе оправдање за одлагање, али једино што је закључио је да је 10. мај Међународни дан физичке активности. То је исто, рецимо, и Међународни дан Монти Пајтон статуса на Фејсбуку.

Званично није стигло никакво објашњење за померање војне параде, али разлог је разумљив и уопште није смешан, осим можда стандардима хумора „Летећег циркуса Монтија Пајтона“. Наиме, 9. маја председник Србије Александар Вучић је учествовао на регионалној конференцији у Тирани, па је тако централна манифестација поводом Дана победе прилагођена његовим обавезама.

Парада која је, након што је одложена, требало да остави утисак да је инспирисана антифашистичким европским вредностима, испоставила се као демонстрација моћи и ширење култа личности шефа државе и врховног команданта – присуство Вучића било је важније од поштовање историје.

Новија историја виси попут злокобне судбине над кандидатом за чланство у ЕУ Србијом. Велика војна парада најпре је била планирана за 24. март, двадесету годишњицу почетка ваздушних напада НАТО.

Али, како су упозорили из Вашингтона и Брисела, то би превише чак и за Србију којој Запад иначе (још увек) толерише шпагу између љубави према Русији и Владимиру Путину и прагматичног приближавања Европској унији. Јер то је могло да се схвати као звецкање оружјем или у најмању руку као провокација НАТО који се нерадо сећа крајње спорног повода и исхода ваздушних напада на Србију.

Вучић се томе повиновао и војну параду је везао за Дан победе. Добро, за дан након победе.

Повод за параду је истовремено и 20. годишњица од почетка НАТО напада, подсетиле су режиму блиске „Вечерње новости“. За сваки случај, да се још једном разјасни.

Војна парада у Нишу је била парадни пример покушаја српског државног врха да премости политичко-историјску подељеност у коју је утерао земљу. Са једне стране председник Вучић уверава да је чланство у ЕУ приоритет спољне политике Србије, а са друге стране „звезде“ војне параде у Нишу били су руски борбени авиони Миг 29, руски војни хеликоптер Ми-35, руски тенкови Т-72, који су купљени или добијени на поклон од Руске Федерације.

Поред тога, медији у Србији већ годинама систематски шире антизападно расположење, а пролеће у којем се обележава двадесет година од „НАТО агресије“ и „НАТО злочина“ је као створено за то.

Из угла Београда, НАТО је бомбардовао земљу само да би Србима отео Косово, колевку, срце српства. Међутим Србија, поручују из Београда, никада и ни под којим условима неће признати независност Косова и увек ће, уз подршку Русије, блокирати прикључивање Косова међународним организацијама.

Српска војна парада, на којој је учествовало око 4.000 војника и полицајаца, 400 тенкова и возила и 40 летелица, заправо је била демонстрација моћи, која је глорификовала председника државе Александра Вучића и показала где је Србија под његовим вођством. То није имало много везе са антифашистичким вредностима на којима се темељи ЕУ и на које се иначе подсећа поводом Дана победе.

Чак је бушна и унутрашња логика српске војне параде, која је требало да демонстрира снагу модерне српске војске базиране на руској опреми. Према Уставу Србије, војска би требало да брани територијални интегритет земље. С обзиром да је из угла Срба Косово привремено окупирано од стране „терориста“, војска би према Уставу требало да интервенише на Косову. Али пошто то не долази у обзир, поставља се питање зашто се Србија наоружава и то руским оружјем? Да ли се чекају боља времена?

Иако у Србији не мањка мегаломаније, бег од реалности ипак има своје границе. Сврха војне параде у Нишу је било величање човека који је себе ставио изнад парламента и владе: Александра Вучића. Народу су представљене визија јаке, војно васкрсле, међународно цењене Србије између Истока и Запада, нада у бољи живот и сопствена величина. Визија на којој се заснива његова власт.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је Балкан пред кључањем.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА