Најновије

ДВОЦЕВНИ КОСАЧ: Српски хеликоптери Ми-35М ће бити опремљени топовима велике брзине ГШ-23

Двоцевни спрегнути топ ГШ-23 (конструкција Грјазева и Шипунова)је намењен за опремање ударних борбених хеликоптера Ми-24ВМ и његове дубоко модернизоване варијанте Ми-35М. На верзију хеликоптера Ми-24ВМ је постављен специјални покретни носач НППУ-24 (рус. Несъемная Подвижная Пушечная Установка) на који је монтиран топ ГШ-23, уместо дотадашњег тешког ротационог 4-цевног митраљеза ЯкБ-12.7.

Ми 35 (Фото: РИА)

Занимљиво је истаћи да је овај производ заснован на немачким технологијама које су разрадили Карл Гаст и његова компанија… Основни принцип рада система ГШ-23 састоји се у томе да отварање ватре из једне цеви покреће механизме друге цеви. Чим се из једне цеви избаци пројектил у другу се убацује нови. Захваљујући овом принципу двоцевни топ је двоструко економичнији од једноцевног

Ефективни домет ових топова је до 2000 метара. Основна његова карактеристика је изузетно висока брзина паљбе, која у зависности од верзије овог топа, може да достигне вредности и до 3,400 граната у минути. Када је у питању борба против ваздушних циљева, овај топ за неколико пута превазилази могућности нешто снажнијег топа ГШ-30 у калибру 30мм. Изузетно висока почетна брзина гранате (1000 м/сек) у комбинацији са њиховом масом је довољна да се неутралише велики број средње-оклопљених циљева на земљи и ваздуху, на средњим и блиским одстојањима. Посебно је опасан за непријатељску живу силу коју често не могу да заштите вештачке препреке (куће, импровизована склоништа), као и моторизоване колоне које су састављене од оклопних аутомобила и транспортера.

Основне техничко-тактичке карактериситике

Платформе: Ударни хеликоптери Ми-24ВМ и Ми-35М

Калибар: 23мм

Број топовских цеви: 2

Брзина паљбе у мин: 2500-3400 граната

Почетна брзина гранате: 715-1000 м/сек.

Ефективни домет: до 2000м

Дужина цеви: 1,537 м

Ширина: 0,165м

Висина: 0,168м

Маса: 50кг

Борбени комплет: 450 граната

Управљање ватром: Електрично.

Велика Албанија се уздиже, опасност од рата све већа, али стари пријатељи нам стижу у помоћ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА