Најновије

ЗЛАТНА ЗАМКА ЗА ТРАМПА И САД: Русија и Кина окончавају хегемонију долара! Коначно су схватили шта долази...

Амерички аналитичари су коначно схватили зашто Русија и Кина купују све више злата: циљ Москве и Пекинга је да промене правила глобалне економије и стану на крај хегемонији долара.

Путин и Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Према подацима Светског савета за злато (WGC), прошле године су централне банке широм света купиле 651 тону злата, или 74 одсто више него 2017. – што је највише од 1971, када су САД напустиле златни стандард. Пола те количине купила је Руска централна банка.

Данас, Руска централна банка има 2.112 тона злата у вредности од 87 милијарди долара. У последњих десет година, удео злата у руским резервама повећао се са 3,5 одсто на 18,6 одсто, док су улагања у америчке обвезнице и доларе достигла своју најнижу тачку. Русија се, као резултат тога, тренутно налази на петом месту на листи земаља са највишим резервама злата.

Други највећи купац злата је Кина, која поседује 1.853 тона злата вредног 76 милијарди долара и значајно је повећала његову куповину крајем 2018. године. Још један велики купац злата је Индија, чије су резерве, овог племенитог метала, прошле године порасле за 42 тоне.

Поред тога, глобална политичка и економска неизвесност довела је до тога да су централне банке диверсификовале своје резерве и повећале инвестиције у сигурна и ликвидна средства, саопштио је Светски савет за злато.

„Злато је најјача валута на свету, подложна само минималној, природној инфлацији и добро је осигурање од флуктуација долара. Велике златне резерве јачају поверење инвеститора у руску рубљу “, рекао је аналитичар Роналд-Питер Стоферл за немачки лист Neue Zurcher Zeitung.

Злато добија све више на важности као осигурање од потенцијалних америчких неиспуњавања обавеза. Према финансијском аналитичару Билу Холтеру, Русија и Кина схватају да ће бити веома тешко за САД да отплате своје дугове и, на крају крајева, куповина обвезница америчког трезора нема смисла.

“Како се Русија и Кина бране у овој ситуацији? Купују злато. Злато и сребро су директни конкуренти било ког папирног новца “, објаснио је он.

Аналитичари су сигурни да је у тренутној ситуацији куповина племенитих метала најбоља стратегија и за централне банке и за приватне инвеститоре.

„На америчком тржишту јавног дуга, формира се највећи балон у историји, злато и сребро су веома подцењени, тако да је сада у питању клађење против јавног дуга и куповина снажних средстава попут злата и сребра. Ништа не може да спречи експлозиван раст цена злата који ћемо посматрати у будуц́ности “, објаснио је брокер Грегори Манарино.

Највећи инвестициони банкари подржавају ову прогнозу. Према Goldman Sachs-у, неконтролисано штампање долара све више угрожава стабилност глобалне економије и доводи до раста реалних цена активе, пре свега злата.

Још један фактор који ће допринети драматичном повећању цена злата је смањење његове производње. Према стручњацима компаније Newmont Goldcorp, производња злата ће до 2022 опадати, достижући ниво раног двадесет првог века. Неки научници упозоравају да ће златне резерве на Земљи бити исцрпљене до 2034. године.

Бил Холтер је сигуран да ће Русија и Кина уочи колапса тржишта дуга купити што више злата.

“Амбициозан план Москве и Кине има за циљ да исцрпи златне резерве Запада. Када дође до проблема са снабдевањем овим металом, Русија и Кина ће успети да збаце амерички трезор и хегемонију америчког долара као резервну валуту и ​​утврде своја правила у глобалној економији “, закључио је Холтер.

Путин и Трамп у клинчу због Србије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА