Најновије

ВУЧИЋ: Је ли култ личности и када Макрон организује дефиле? На Сабору СПЦ ћу одговорити онима који су тражили моју "анатему"

Председник Вучић изјавио је данас да је војно-полицијска парада у Нишу, поводом Дана победе, била изванредна, да је показала националну и економску консолидацију Србије и одбацио поједине критике да је циљ приказа био подизање култа личности.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Упитан да ли је парада имала смисао, с обзиром да су Дојче веле и поједини други медији навели да је њен смисао био подизање култа личности, Вучић је узвратио реторичким питањем:

"Када је Дојче веле било шта позитивно рекао о Србији? Или о томе што је српска власт урадила? Сећате ли се тога? Не сећате се? Ни ја".

"Ако неко хоће да ми каже да је, кад Макрон држи дефиле, то култ личности - онда у реду. Или то важи само за нас на Балкану, пошто ми ваљда не смемо да радимо ништа што ови велики смеју да раде", констатовао је Вучић у разговору са новинарима у Скопљу.

Вучић је истакао да је парада у Нишу била изванредна и да је поносан на све што су грађани могли да виде тог дана.

Парада је показала свеукупну националну и економску консолидацију Србије, подвукао је Вучић.

Примера ради, навео је да један Миг 29 кошта око 45 милиона евра, док са опремом кошта 80-85 милиона евра, а Србија их данас у ваздух има девет, те додао да су десетине милиона евра уложене у ракетни систем "Алас".

"То је оно због чега је имало смисла више него икад раније", подвукао је председник Србије.

Вучић је навео и да је било важно да грађани виде колико је земља напредовала за пет година, те подсетио да смо пре пет година, када је био министар одбране, имали само један Миг 29 која је могла да полети "на једвите јаде", док је у петак летело девет таквих авиона, уз шест "орлова", четири Г4, "ласте", бомбардере, ловце...

Како је рекао, приказани су тенкови, све оно што сами правимо - "Милош", "Лазар", "Нора", опрему коју, каже, продајемо Кипру, земљи ЕУ, и многим другим и тако зарађујемо.

Вучић је додао да се видело и колико се "поновила" полиција, која сада има нову опрему, панцире, пушке...

"Неко је то морао да заради. Људи сада виде огромну разлику. Од пушака до онога што је било у ваздуху, био сам поносан и то показује колико Србија напредује", рекао је Вучић.

Председник је, као трећи разлог важности параде, истакао да је маршом ветерана полицајаца и војника, била посвећена пажња и враћен понос људима који су учествовали у одбрани Србије и српског народа од 90-их година.

"По први пут се Србија не стиди оних који су бранили земљу и народ у ратовима 90-их. Сваки нормалан човек се осећао поносним. Видело се да није узалуд штитити отаџбину, која исказује поштовање према тим људима", рекао је председник.

Вучић је поновио да је парада оставила изузетан утисак на грађане, те додао да због тога није желео ништа да говори, осим оцене припремљености, јер би, каже, свака његова реч била сувишна.

Говорићу на Сабору, о Косову и Метохији и позицији Србије данас

Председник Вучић изјавио је данас да је поносан што ће имати прилику да сутра присуствује Сабору СПЦ на којем ће говорити о Косову и Метохији, данашњој позицији Србије и односу државе према цркви, као и да ће истинама и чињеницама одговорити свима онима који су тражили ''његову анатему и говорили најлошије ствари о њему''.

Вучић је новинарима у Скопљу на питање о очекивањима од Сабора, имајући у виду да писање медија да су неке владике против његовог обраћања, нагласио да је за њега велика част што ће присуствовати том догађају и да је то прилика да представи оно што радимо и да одговори на све неистине.

''Уопште се нећу либити да онима који су тражили моју анатему и говорили најлошије ствари о мени одговорим, не увредама, него чињеницама и да говорим о будућности Србије", рекао је он српским новинарима након што је присуствовао инаугурацији Стеве Пендаровског за председника Северне Македоније.

Вучић је захвалио патријарху Иринеју на позиву да учествује на Сабору и навео да ће имати много воље и енергије да говори о Косови и Метохији, позицији Србије данас и односу државе према цркви.

Председник је казао да ниједна власт у Србији није уложила у наше светиње ни близу као садашња и нагласио да завршетак Храма Светог Саве представља инвестицију од националног значаја која је важна не само за цркву него за целу земљу.

Изразио је уверење да ће његово присуство Сабору бити од значаја за дијалог и разговор оних који не морају увек исто да мисле.

''Могу да кажем колико је владика са одушевљењем подржало предлог патријарха да говорим на Сабору, али се то није допало Ђиласовим чаушима, па то нису јавили медијима'', рекао је председник на питање како медији знају и ко им је јавио да се владике противе његовом учешћу на Сабору.

На констатацију новинара да се у прошлости тврдило да држава мора да се консултује са црквом око најважнијих питања, а да се данас тврди супротно, Вучић је казао да део опозиције говори и ради све супротно од онога што су радили док су били на власти.

''Шта год да урадите, то им не ваља. Док су били на власти, причали су да треба да се изгради фонтана на Славији и склони споменик Димитрију Туцовићу, а када је то урађено рекли су - шта ће нам фонтана? Шта да кажете на то...'', закључио је Вучић.

Вучић се састао са Пендаровским

Председник Вучић састао се у Скопљу са новим председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

Претходно је у Собрању одржана свечаност инаугурације, након чега је Пендаровски и званично ступио на дужност.

То је био њихов први билатерални сусрет.

Пендаровски је непосредно после избора изјавио да се нада скором сусрету са Вучићем.

"Односи са Србијом сада су врло добри", оценио је недавно он и поручио да ће учинити све да се односи две државе развијају у позитивном правцу.

Прочитајте ОВДЕ шта кажу аналитичари о овоме, за шта Вучић припрема...

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА