Најновије

ХРВАТИ ПОНОВО ВОДЕ ТАЈНЕ ПРЕГОВОРЕ! Доводе моћну ратну машинерију, све ратне цеви уперене на Београд! (ВИДЕО)

У потпуној тишини, три месеца након што је пропао већ склопљен посао с Израелом око набавке Барака, хрватска Влада и врх Оружаних снага озбиљно су започели нови процес набаве борбеног авиона, пишу хрватски медији. Како наводе, иако јавности никад нису презентовани резултати анализе под радним насловом “Зашто је пропао посао с Израелом?”, у државном врху ушли су у нови круг преговора.

Хрватска војска (Фото: Јутјуб)

Према неслужбеним информацијама из Министарства обране, овај пут нема такмичења јер би се тиме изгубило превише времена, па су се у државном и војном врху одлучили за директне преговоре с одабраним партнерима. Одабране су Сједињене Америчке Државе и Шведска, односно произвођач Ф-16 Локхед Мартин и произвођач Грипена шведски Сааб. Као и у првом покушају набавке Хрватска преговоре жели да реализује на нивоу држава с државом.

У међувремену, већ годину дана између Загреба и Вашингтона договара се нови велики посао, а о којима хрватска јавност ништа не зна. Реч је о набавци америчких оклопних возила за пешадију на гусеницама типа Брадлеј. Наводно је реч о минимално 60 комада, а максимални број чак прелази 100. Јутарњем листу је наводно последњих месеци на више адреса у војним и цивилним круговима потврђено да се о томе воде разговори те да се коначна одлука очекује до краја године.

Према речима саговорника овог листа, Сједињење Државе су Хрватској још почетком 2018. понудиле донацију у облику возила Брадлеј. Понуђена је најстарија верзија Брадлеја М2. Реч је моделу који треба потпуно модернизовати. Процена је да би модернизација по комаду износила око 3,5 милиона долара.

Иначе, у протеклих око 20 година Сједињене Америчке Државе су хрватској војсци донирале војне опреме и нематеријалних добара у виду школовања, стратешких превоза, уништавања неперспективног наоружања у вредности од око 600 милиона америчких долара, а без америчке помоћи хрватска војска би имала великих или чак непремостивих проблема у модернизацији својих снага.

Шиптар секиром измасакрирао Србина. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Jutarnji list, Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА