Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА" У БЕОГРАДУ : Морамо да освајамо слободу сваких 15-20 година! (ВИДЕО)

Протестна шетња "Сви као један - 1 од 5 милиона", 24. по реду, почела је нешто после 18 сати окупљањем код Теразијске чесме. Скуп је започет минутом ћутања посвећеном девојчици Лени Илић (16), осмој жртви "аутобуса смрти", која је преминула после пет месеци борбе за живот у болници у Нушу.

Протест у Београду 18. маја (Фото: Јутјуб)

Најављено је било да ће се грађанима обратити новинар Ненад Кулачин, професорка Биолошког факултета Биљана Стојковић и Далибор Станојевић, организатор протеста "1 од 5 милиона" у Књажевцу, који је, како је саопштила ДС, чији је члан, синоћ претучен.

- И поред противљења породице, дошао сам и вама, овде, да кажем да нас нису уплашили, ни мене, ни вас. Уплашили су моју породицу, која је неспокојна, због једног насилника који има заштиту режима. Све што овде знају јесте да комуницирају насиљем. Они ће одговарати за сваку разбијену главу, крваву кошуљу, за сваку претњу - поручио је Станојевић.

Он је рекао и да "нећемо дозволити да ово што се мени и другима дешава прође некажњено".

Професорка Биљана Стојковић говорила је да су у образовању и на универзитету "постали важнији партијска књижица од знања и струке". Говорећи о лажним дипломама, она је позвала професоре и студенте да устану и гласно кажу да не пристају на такав универзитет. Она је свој говор завршила речима: "Слобода се не добија, она се осваја".

Новинар Ненад Кулачин надовезао се на њен говор:

- Таква нам је карма, изгледа, да морамо слободу да освајамо на сваких 15-20 година. Овакву власт не заслужује нико. Протестујемо већ шест месеци, и добро је што смо се пробудили. Нико не сме да угаси протесте. Није важно колико нас има овде, ко долази, ко стоји и ко шта каже, већ колико смо спремни да се боримо против овог режима.

Међу окупљенима су Драган Ђилас, Никола Јовановић, генерал Срето Малиновић, Бранислав Лечић, Бошко Обрадовић, Јанко Веселиновић, Вук Јеремић, Небојша Зеленовић...

Потом је, под називом "Путем музеја илузија", кренула протестна шетња. Колона је прошла, преко Трга Николе Пашића, Дечанском, Нушићевом и Светогорском до Таковске.

Скуп је завршен у "Слободној зони" у Пионирском парку, где се одржава "Дневник слободне Србије", где је, на крају, сатириач Александар Баљак окупљенима читао афоризме.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Организатори протеста су формулисали и своје захтеве, а међу њима су једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Овим захтевима су у међувремену придодати и нови, међу којима је оставка министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића, а на окупљени су захтевали да оставку поднесе и министар просвете Младен Шарчевић. Прошле суботе додат је и захтев за смену министра здравља Златибора Лончара.

Организатори протеста су формулисали и своје захтеве, а међу њима су једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића. Овим захтевима су у међувремену придодати и нови, међу којима је оставка министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића, а на окупљени су захтевали да оставку поднесе и министар просвете Младен Шарчевић. Прошле суботе додат је и захтев за смену министра здравља Златибора Лончара.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић радио док је трајао протест.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА