Најновије

BBC NEWS: Оливер Ивановић, опозиција и таксе: Водич кроз нај(не)извесније изборе на северу Косова!

Док политичари тврде да су избори 19. маја "референдумски", стручњаци за ББЦ објашњавају да је победник унапред познат.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Компромис, симболика или пресудни референдум - грађани са севера Косова 19. маја гласају на изборима за једно од ова три. 

Председник Косова Хашим Тачи расписао је почетком априла ванредне изборе за четири општине на северу у којима живи већином спрско становништво. 

Разлог је познат - у новембру прошле године су градоначелници Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана поднели оставке јер је Косово увело таксе од 100 одсто на производе из Србије. 

Да ли је ово прилика да Приштина први пут доведе 'своје људе' на север Косова или је у питању само скупа процедура којом ће српски градоначелници имати изговор да се врате у старе фотеље? 

"Победник је познат", каже за BBC на српском Сербезе Хаџиај, уредница РТК и истраживачка новинарка БИРН Косово из Приштине. 

"Ништа се неће променити јер Српска листа нема конкуренцију и политичари ће наставити да се понашају као марионете вођене екстремним национализмом." 

Миодраг Милићевић, директор невладине организације Актив из Митровице, каже за BBC на српском да се грађани Косова "тренутно налазе у кампањи која протиче без већих изненађења" па су избори више симболични. 

Милићевић сматра да је основни узрок овакве ситуације практично непостојећа опозиција - нема српских опозиционих противкандидата нити јаких албанских кадрова.

Зашто избори: Оливер Ивановић и таксе

Грађани са севера Косова ће моћи да изађу на изборе који су превремени. 

Од претходног гласања 2017. доста тога се променило - нису само повећане таксе за српску робу. 

Два дана пред изборе у Зубином Потоку је запаљен аутомобил заменика министра рада и социјалне заштите у косовској Влади и члана Српске листе Милоша Перовића. Ово је 41. запаљено возило од 2014. на северу Косова. 

Косовска агенција КосовоПрес је известила, на основу разговора са неким од становника Зубиног Потока, да овај инцидент није повезан са изборима, већ се тиче незадовољства конкурсом за посао у општини, где је пре недељу дана запослено око 45 људи. 

У Косовској полицији нису могли да наведу шта би могао да буде моти,в истичући да је истрага отворена и да истражују случај. 

"Последњи избори су одржани у атмосфери препуној тензија, обележени озбиљним безбедносним инцидентима, као и притисцима на поједине кандидате опозиционих партија", каже Милићевић из Актива, организације која се залаже за учешће косовских Срба у политици и друштву. 

Милићевић додаје да "поједини кандидати из српске заједнице не учествују на ванредним изборима за градоначелнике".

Новинарка БИРН-а као разлог за неучествовање види - страх. Каже да ови избори у односу на претходне иду "од лоших ка још горим": 

"На претходним изборима смо имали бар неку конкуренцију између српских странака и кандидата, иако је она била симболична. 

"Чини се да то сада није случај и мислим да је то резултат убиства Оливера Ивановића. 

"Људи се плаше да се кандидују на изборима и да буду кандидати Српске листе."

Где се бирају градоначелници

Митровица
Зубин Поток
Лепосавић
Звечан

Ко све учествује

Српска листа
Демократска партија Косова
Покрет Самоопредељење из албанске заједнице

Шта каже Србија - "када победе могу да поднесу оставке"

Иако стручњаци сматрају да су избори извесни, није јасно шта ће се догодити - након гласања. 

Српска листа је одмах по расписивању избора одржала консултације са председником Србије Александром Вучићем. 

Председник Српске листе Горан Ракић је након састанка изјавио да ће изаћи на изборе, како се "не би дозволило да на те позиције дође Албанац". Вучић је тада истакао да "када победе", "дан после тога могу да поднесу оставке".

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ рекао је да "ти избори за Србе на КиМ имају референдумски карактер". 

Ђурић је за Политику рекао да су локални избори у општинама са српском већином на Косову увек специфични, јер их расписује Приштина, али да на њима "Срби силом прилика морају да учествују како би у сопственим рукама задржали могућност да управљају својим локалним срединама". 

Он је позвао Србе да гласају у што већем броју за кандидате Српске листе. 

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма је гостујући на ТВ Пинк назвао ово гласање избором "за Београд или Приштину" и додао да су Албанци хтели да преузму четири општине. 

Шта каже Косово - избори за изборима 

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да уколико изабрани градоначелници општина са српском већином поново поднесу оставке након избора 19. маја, поново ће уследити нови избори.
15 година после: Ко је одговоран за мартовско насиље на Косову
Да ли је дошло време да Србија призна Косово
Почиње трансформација Безбедносних снага Косова

"Ако градоначелници нису функционални, није било могуће издржати тако заувек и морало је да се одлучи за неки правац, а то су били избори. 

Одлука је допринос да се обнове локалне институције и да изабрани градоначелници могу да раде свој посао, али и да троше и буџет. Грађани у тим општинама добијају буџет који је битан за њихов живот, и то се ради за њих. Ако одлуче да поново поднесу оставке, зна се процедура, поново избори", рекао је Харадинај. 

Да ли ће се нешто променити - опет таксе и Оливер 

Избори не могу много да промене ако се не реше две основне ствари, мисли директор Актива. 

"Имајући у виду дуготрајну кризу у односима између Београда и Приштине, не сматрам да ће одржавање избора на северу значајније утицати на нормализацију нарушених односа. 

"Неопходно је учинити далеко више. Овде пре свега мислим на укидање додатних такси, а који су свакако препрека ка наставку дијалога." 

Милићевић каже и да "успостављање поверења свакако не може бити поптуно без видљивијег напретка у истрази по питању проналажења убица и налогодаваца убиства Оливера Ивановића, чији се случај већ неко време гура у други план". 

Он додаје да Српска листа озбиљно сумња у институције система на Косову па је "неизвесно када и да ли ће уопште доћи до политичког компромиса којим би се створили предуслови за њихов повратак у институције". 

Хаџиај мисли да"косовске власти поново покушавају да формализују власт тамо где је никада нису имали". 

"Не мислим да ће избори у северном делу имати било какав утицај на општу атмосферу односа између Косова и Србије. 

"Ова територија ће формално остати унутар граница Косова, док ће Србија наставити да улаже напоре да одржи замрзнути конфликт и подстакне међуетничке поделе." 

Додаје да мисли да ће "људи на Косову и даље бити заробљени под политичким притиском обе стране".

Прочитајте ОВДЕ још детаља о изборима на Косову.

Извор: BBC News на српском

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА