Најновије

ТРАЈКОВИЋ: Изјава Вулина о разграничењу за кривичну одговорност!

Изјава министра одбране Александра Вулина о разграничењу на Косову је катастрофа и за кривичну одговорност, рекао је за Н1 Момчило Трајковић из Српског националног форума Косова и Метохије.

Момчило Трајковић (Фото: Јутјуб)

„Тек подела отвара проблеме. Шта подела значи за нас 80.000 испод Ибра? Где ћемо ми бити? У великој Албанији? То је позив нама да већ напустимо ту територију“, упозорио је он.

Трајковић сматра и да би, упркос противљењу Немачке и Француске, и Европа прихватила поделу уколико би се о томе договорили Београд и Приштина, док политички представници Албанаца на Косову имају, како је рекао, захтев приде, а то је Прешевска долина.

„То онда постаје принцип, и куда би то водило“, упитао је он.

Решење, према његовим речима, треба тражити кроз процес који би ојачао српски народ на Косову.

Као дугорочно компромисно решење за Косово види то да оно постане „еврорегија“ којом би на одређени период управљала ЕУ, и да се у том процесу траже коначна решења, а не, како је рекао, да се преко колена спроведе подела.

Подсећа да је тај предлог 2007. изнео и тадашњем председнику Борису Тадићу и премијеру Војиславу Коштуници, а прошле године и актуелном председнику Александру Вучићу.

Тај састанак са Вучићем је, према његовим речима, био коректан и председник је прихватио предлоге да се ојача позиција српског народа на Косову.

„Разговарали смо о јеврејском концепту, да народ ојача, да се одустане од страначке политике, разговарали смо о доношењу закона о фонду за Косову и Метохији, да се регулише трошење средстава, да оно буде у функцији опстанка, а не да потпомаже исељавање“, навео је Трајковић истичући да се пола године касније ништа није догодило.

Оценио је и да су све власти у Београду досад симулирале борбу за Косово и да је неопходно ствари решавати демократским путем, а то значи демократизовање односа унутар српске заједницен на Косову.

Представници Српске листе, према његовом мишљењу, нису на нивоу задатка. Он подсећа да у на Универзитету у Косовској Митровици предаје 1.000 професора, а да ниједан није активно укључен у решавање косовског проблема.

Стога је, како је рекао, потребна аутентична косовскометохијска политика, а не да се на Косову управља даљинским управљачем из Београда.

Критиковао је и изјаве председника Вучића о независним српским медијима на Косову као „страним агентурама“, истичући да је реч о најпопуларнијим новинарима у покрајини који носе тежак терет борбе и „отварају поглед“ српском народу.

Трајковић је недавни самит у Берлину оценио речима „тресла се гора, родио се миш“, а разлог за то, пре свега види, у томе што Србија нема дефинисану стратегију шта жели на Косову.

Говорећи о истрази убиства Оливера Ивановића, Трајковић је рекао да се нада да ће тај злочин бити расветљен, али је изразио страховање да са истрагом тактизира и да се она злоупотребљава у политичке сврхе.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је мучна ситуација у којој се Србија налази под Вучићевом диктаторском влашћу, али време слободе је све ближе.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА