Најновије

У СТРАХУ НА СТОТИНЕ МУШКАРАЦА У СРБИЈИ: Интернет предатор годинама сакупља експлицитне снимке, а сада их редом обљављује

Интернет предатор који стоји иза објављивања обнажених фотографија славних спортиста, поседује богату колекцију експлицитних слика и снимака на којима се налазе припадници домаћег џет-сета, али и анонимни мушкарци. Сумња се да се овај сајбер манијак сакупљањем материјала у тајности бавио неколико година, да би сада, из непознатих разлога, почео да га објављује.

Калинић и Штефанек (Фото: принтскрин)

Иако је Твитер налог на којем су осванули интимна фотографија рвача Давора Штефанека, кућни видео кошаркаша Николе Калинића и наге слике познатог стоматолога - сада празан, претпоставља се да подмукли предатор поседује на стотине фотографија и снимака које прете да униште репутације, али и приватне животе, мушкарца у Србији.

Предатер слао доказ "богате" колекције

Према сазнањима, једна од жртава је, након што је преварена добила принсткрин компјутерског екрана на коме су биле јасно видљиве иконице десетина снимака различитих мушкараца у интимним ситуацијама. Међу тим мушкарцима је, према њеним наводима, било и познатих личности из Србије.

Међутим, и даље није познато на које све начине овај предатор долази до материјала које објављује. Случај са сликама београдског стоматолога, које су интернетом кружиле и пре више од годину дана, доказује да прикупља и већ постојеће фотографије, али се не искључује могућност да експлицитни садржај изнуђује служећи се добро смишљеном преваром.

Извесно је и да су неки од снимака дошли у посед ове особе након што је жртва изгубила телефон, што само указује на систематичност и сабласну посвећеност интернет предатора.

Лажни налог згодне плавуше

Наиме, како се сазнаје, у појединим случајевима сајбер предатор отварао би лажни налог на коме би се представљао као згодна плавуша. Путем тог профила плавуша је мамила своје жртве тако што им је слала своје голишаве фотографије и снимке, а за узврат тражила њихове. Када би придобила њихово поверење, уследила би размена експлицитног материјала.

Анонимни напасник, за кога чак није сигурно ни да ли је мушко или женско, имао је неколико потпуно "разрађених" профила на друштвеним мрежама, које је користио како би доказао да се иза њих крије "права" особа. Ти профили били су толико добро осмишљени и уверљиви, да жртве нису могле ни да посумњају да се ради о превари, а он је на њима користио фотографије особа из иностранства које је проналазио такође на друштвеним мрежама.

Такође, још није утврђено да ли се иза "девојке" која је мамила жртве, махом згодне познате личности мушког пола, али и анонимне градске момке и сајбер предатора који слике потом објављује на интернету крије иста особа, или је у питању неколико повезаних људи.

Користио и порно скандале познатих

Годинама уназад многе познате личности су биле у центру порно скандала, те се претпоставља да је та особа прикупила и материјале који су се појављивали на интернету, а касније били уклоњени. Она их је, изгледа, сачувала.

Подсећамо, први на удару лажног Твитер налога нашао се кошаркашки репрезентативац Никола Калинић, чији је кућни видео клип први и окачен на зид анонимног профила. Видео садржај који је пласиран на друштвеној мрежи јуче у преподневним часовима траје 45 секунди, а на њему се види кошаркаш.

- Објављени снимак је без моје дозволе и са намером да ми нашкоди. Тај снимак је неприкладан, али се ипак тиче моје приватности и везе са мојом тадашњом девојком. Осећам се ужасно што је то објављено и желим да се извиним мојој породици, клубу, тренерима, саиграчима и навијачима због ове ситуације и уколико сам изазвао било какву непријатност некоме од њих. Нећу се више оглашавати на ову тему јер је у току истрага о нарушавању моје приватности - навео је у саопштењу Калинић.

Други на удару био је и рвач Давор Штефанек. Он је шокиран због појављивања његове интимне фотографије и најавио да ће цео случај пријавити полицији.

- Украли су ми телефон пре шест месеци. Слика је стара неколико година, избрисао сам је још раније из телефона, али је вероватно остала на “Icloud-u”. Не могу да верујем да су људи у стању да тако нешто раде и да се шерује на друштвеним мрежама. Шокиран сам. Пријавићу цео случај полицији - рекао је Штефанек.

Осим њихових експлицитних материјала појавиле су се и обнажене фотографије једног стоматолога, али и паралелно са тим на једном другом лажном налогу освануле су фотографије у вешу познатог јутјубера Богдана Илића, Баке Прасета. Претпоставља се да је, као што смо и навели, и тај други профил отворила иста анонимна особа.

Иако је Твитер уклонио експлицитни садржај, профил на коме су објављивани је и даље активан, а на њему се као "профилна слика" налази фотографија жене у доњем вешу којој се не види лице.

За сада, међутим, нема никаквих информација о томе да ли је покренута полицијска истрага о овом случају.

Како се заштитити од тога да постанете жртва сајбер порнографије

Да се нечији живот може уништити уз само пар кликова доказ је све већи број такозване осветничке порнографије која преплављује интернет, јер оног тренутка када се порнографски материјал, било да је реч о фотографији, видеу или пак аудио-снимку, нађе на интернету, ту остаје заувек.

Добра вест је да је овакво угрожавање приватности регулисано законом и може се пријавити Тужилаштву за високотехнолошки криминал. Међутим, мала зачкољица у оваквим случајевима крије се у чињеници да се за ово дело гоњење предузима по приватној тужби, а не по службеној дужности, за разлику од других кривичних дела.

Права жртава осветничке порнографије загарантована су члановима Кривичног законика. Члан 144 говори да ко неовлашћено начини материјал и тиме осетно задре у његов лични живот или га показује трећем лицу, казниће се новчаном или казном затвора до једне године.

Члан 145 говори да онај ко објави или прикаже материјал без пристанка лица које је приказано, казниће се новчаном или казном затвора до једне године.

Гугл такође нуди помоћ жртвама осветничке порнографије тако што једноставном процедуром уклања линк за сајт са спорним сликама и снимцима из резултата претраге. То значи да материјал остаје на сајту где је оригинално постављен, али се до њега не може доћи претрагом на Гуглу.

Међу првим земљама које су осветничкој порнографији стале на пут свакако је Израел који је то учинио још 2014, али се казнена политика разликује од земље до земље.

Познате личности у свету на мети порно скандала на интернету

Бројни су примери у свету да више нико није сигуран да њихове експлицитне фотографије неће доспети у јавност. Међу познатим личностима чије су слике процуриле на интернет, а које нису биле за ширу публику, има глумица, политичара, музичара, власника компанија... Таблоиди су тада трљали руке и бележили рекордну продају.

У последње време све је више оваквих слика које су изазвале скандале невиђених размера. Међу последњим примерима је власник "Амазона" и најбогатији човек на свету, Џеф Безос. Милијардер је слао своје интимне слике љубавници Лорен Санчес, које је она, великодушно, поделила са породицом и пријатељима. Неко од њих, највероватније њен брат, их је проследио новинарима једног таблоида. Све се то дешавало када су Безос и његова супруга Мекензи објавили да се разводе.

Политичар и супруг десне руке Хилари Клинтон, Ентони Винер, путем мејла је слао фотографије полног органа својим љубавницама, и то не једном, већ неколико пута. Наравно, оне су доспеле у јавност. Зову га и серијски пошиљалац секси фотографија. Бивши конгресмен је због тога остао без супруге, а можда су његови скандали допринели и томе да данас амерички председник буде Доналд Трамп.

Један од, да тако кажемо, "осрамоћених", је и амерички репер Кање Вест. Музичар је 2010. признао да је слика полног органа, која се појавила на интернету, његова и рекао да само жали што му је пенис толико велики да није могао цео да стане на фотографију.

Један европски политичар је такође имао непријатности када је случајно објавио ескплицитну фотографију на Инстаграму. Бивши лидер шведске левице, Ларс Охли, случајно је сликао више него што је желео и објавио фотографију на друштвеној мрежи. Наводно, хтео је да слика своју тетоважу. Ипак, прашина се брзо слегла.

Републиканац из Тексаса, који се налазио на челу Комитета за енергетику Сената, има репутацију једног од најзлобнијих људи у Вашингтону. Ипак нико није очекивао да ће он као један од најгласнијих критичара Била Клинтона због секс скандала, и сам упасти у један. Управо то се десило када је порука коју је послао једној жени (не његовој) осванула на интернету. Сликао је пенис и написао јој како је жели. Након тога он се свима јавно извинио.

И холивудска глумица Џенифер Лоренс доживела је срамоту када су њене провокативне фотографије процуриле у јавност. Хакери су поставили на интернет њене провокативне фотографије, а она их је оптужила за сексуални криминал.

- Хтела сам да напишем извињење, али не знам ком бих се извинила. Нисам имала шта да кажем. Најгоре ми је било када сам морала да позовем оца и да му кажем шта се десило. На срећу, игао је голф па је био добро расположен - рекла је тада глумица.

Невидљивог" су ипак виделе српске ракете! Досад невиђене снимке из озлоглашеног бомбардера погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА