Најновије

Путин жели војсци Русије да обезбеди тачно 76 ратних авиона СУ-57! Зашто баш тај број?

Владимир Путин најавио је да очекује да ће Русија имати 76 бораца Су-57 5. генерације. Али зашто баш тај број? Војни стручњак Виктор Мураховски објашњава разлог за те планове.

Путин (Фото: РИА)

Руски председник Владимир Путин се нада да ће ускоро бити одобрен уговор за испоруку 76 нових Су-57 бораца руским оружаним снагама. “Надам се да ће исправљени планови бити испуњени и да ће ускоро бити склопљен уговор о испоруци 76 бораца опремљених модерним оружјем”, рекао је Путин на састанку на војним темама одржаном 15. маја.

“Програмом наоружања предвиђена је куповина 16 таквих авиона”, рекао је Путин на састанку одбране, преноси агенција ТАСС. “Договорили смо се да купимо 76 таквих бораца без повећања цена у истом временском периоду.”

Током истог састанка, руски министар одбране Сергеј Шојгу је приметио да су трошкови по јединици по авиону и пратећој опреми смањени за 20 процената.

„У блиској будућности ћемо потписати пакет аранжман за снабдевање 76 таквих авиона опремљених модерним оружјем за уништавање и обезбеђеном неопходном копненом инфраструктуром“, рекао је председник.

Према речима Виктора Муракховског, главног и одговорног уредника руског часописа Арсенал Отечества (Arsenal da Patria), 76 бораца су, у руској ваздушној сили, приближан број авиона који чине три пука. Поред тога, стручњак наглашава да је ова бројка прикладна како у односу на способности руског војног буџета, тако и на могућности руске авио индустрије.

“Овај број је такође изабран да не” преоптерети “војни буџет Русије, јер је трошак ловца 5. генерације знатно већи у односу на борце из претходних генерација”, рекао је Мураховски.

Данас се може рећи да је изградња овог авиона у потпуности завршена, јер се користи модернизовани модел совјетског мотора АЛ-41. Коначна верзија Су-57 би требало да буде опремљена новим напредним мотором, познатим као Изделие 30 (члан 30), који ће дати велики подстицај већ импресивним перформансама авиона.

Према Мураховском, борбени авиони произведени и испоручени руској авио-ваздухопловној сили до 2023. године биће у првој фази, тј. Опремљени мотором АЛ-41, а касније ће бити дефинитивни.

“Произвођачи кажу да ће нови мотор бити спреман до 2023. Од тог датума, Су-57 ће имати нови мотор и постати ће платформа 5. генерације у пуном смислу те речи”, рекао је он. Међутим, врло је вероватно да ће први Су-57 бити опремљен новим моторима након испоруке прве серије од 76 авиона, закључио је стручњак.

Терористи напали руску базу у Сирији, али су врло брзо зажалили. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА