Најновије

АУСТРИЈА НА НОГАМА: Председник сменио све Штрахеове министре осим Путинове пријатељице! Долази експертска влада!

Председник Аустрије Александер ван дер Белен сменио је министра унутрашњих послова Херберта Кикла и из владе одлазе сви министри ФПО, чији је бивши лидер Хајнц Кристијан Штрахе.

Путин и Кнајсел (Фото: Јутјуб)

Од министара остаје само шефица дипломатије Карин Кнајсел, која је у владу ушла на предлог ФПО, али као нестаначка личност. Кнајселова је позната и као веома блиска пријатељица руског председника Владимира Путина, који јој је био и на венчању прошле године.

Ван дер Белен се на овај рез одлучио на захтев канцелара Себастијана Курца, који је најавио да ће Аустрија добити прелазну експертску владу. Кикл је први министар у историји Аустрије који је отпуштен из једне владе.

Канцелар Курц затражио је од председника Аустрије отпуштање министра Кикла, јер сматра да не може бити на челу министарства полиција које треба да води истрагу у случају афере око доскорашњег шефа Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа везано за видео снимке, у којима већ бивши вицеканцелар једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци.

На заједничкој конференцији за новинаре, Ван дер Белен је саопштио да је прихватио предлог Курца за отпуштањем Кикла, да је прихватио и захтев за оставком министара и државни секретар из редова ФПО, а да је министарка иностраних послова Карин Кнајсел најавила да наставља рад.

„Ових дана крочили смо на непознате терене. Никада се овако нетсо није догодило у Аустрији, а чиним ми се да не треба да постоји забринутост, јер се ових дана показала сва елеганција и лепота нашег Устава. Сваки корак који се сада предузима је предвиђен Усавом и ја ћу пазити да он буде поштован. Моја је жеља да се све што се буде дешавало у прелазном периоду до избора буде на добробит грађана“, објаснио је Ван дер Белен, додајући да делотворност државе мора бити обезбеђена.

Пренео је да је дао налог канцелару да пронађе нове министре, како би их он именовао.

Те личности, како је истакао, који ће водити државу у прелазној фази, треба да буду експерти како би се враило поверење грађана у политику.

„То морају бити надпартијски признате особе, од интегритета. Сваки предлог ћу лично проверити и са сваким обавити разговор“, најавио је он.

Аустријски председник је рекао да је тиме предузет први корак за излазак из кризе која је настала на основу неприхваљитвог понашања појединих на Ибици.

Указао је да је имао разговоре са представницима парламентарних партија и да су они били конструктивни, те да су сви истали да им је важна стабилност земље до превремених избора.

„То ће барем једна заједничка основа, а за даље ће бити потребан концензус. Потребно је вратити дијалог међу демократски изабраним предсзтавницима, да једни другима прилазимо, и да на крају доносимо државничке одлуке“, поручио је шеф аустријске државе.

Поједине опозиционе странке, међу којима и највећа - Социјалдемократска партија (СПО) најавиле су да ће у парламенту затражити изгласавање неповерења влади Курца.

Ван дер Белен, упитан да ли сматра да ће влада опстати након седнице парламента у понедељак, где ће бити речи о поверењу, истакао је да очекује да ће посланици све обазриво извагати и тако се опходити према ситуацији, а према данашњем стању очекује да ће нова прелазна влада остати до избора.

Канцелар Курц је рекао да је ово изазовно време, које је, међутим, савладиво. Указао је да га је афера, због које су уследиле оставке, након чега је морало доћи и до прекида коалиције, створила нестабилну ситуацију и наштетила угледу земље у свету. Према његовим речима, због тога је неопходна транспарентна истрага свих оптужби и успостављање стабилности.

То све, како истиче, може најбоље функционисати са делотворном владом.

"Добио сам налог након оставки и отказа минситру да попуним те функције са експертима. Ради се о прелазној влади у којој ће бити стручне личности", нагласио је Курц.

Аустријски канцелар је најавио да ће још током данашњег дана проследити председнику своје предлоге, те објаснио да се ради о актуелним и бившим високим државним службеницима.

"Мислим да је овај корак важан да би се осигурала стабилност у Аустрији, али и да би Аустрија у ЕУ остала делотворна, јер влада ма одгворност како за Аустрију тако и за ЕУ", подвукао је он.

На бројна питања новинара, која су по први пут била дозвољена од избијања афере која је довела до рушења коалиције, Курц је рекао да прелазна влада вршити дужност до успостављања нове.

Упитан да ли ће у уторак бити на седници ЕУ, пошто се у понедељак гласа неповерење његовој влади, Курц је одговорио да се нико у телима ЕУ од његових колега неће чудити ако дође, али да би се многи чудили да на састанак не дође.

Карин Кнајсел изјавила је данас да осећа обавезу да као независни експерт настави започети курс и да својој земљи и даље стоји на располагању.

"Као што је најавио председник Александер ван дер Белен одлучила сам да ставим на располагање своју функцију као независна министарка иностраних послова и интеграције. О мом останку на тој функцији одлучиће органи надлежни по Уставу", навела је Кнајсел у саопштењу.

Она је министарка постала на предлог Слободарске партије Аустрије (ФПО), која се данас у потпуности повукла из владе, а у саопштењу је подсетила да је чланица владе постала као независни експерт.

"Догађаји протеклих дана и оставке мојих колега министара посматрам са великим жаљењем. Ушла сам на предлог ФПО као независни експерт у владу, која је одлично радила. ФПО-у захваљујем на указаном поверењу", навела је у саопштењу.

Кнајсел је казала да је у функцији шефице дипломатије свом снагом као независни експерт заступала Аустрију у целом свету и да је увек радила у интересу државе.

Прочитајте ОВДЕ где то Руси граде војну базу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА