Најновије

ПОСЛЕДЊИ ТРЗАЈ ДА СЕ САЧУВА МИР И СПАСИ БЛИСКИ ИСТОК: Иран упозорио УН и Антонија Гутереша овом поруком

Иран сматра да агресија није дозвољен начин вођења политике и одлучан је да се снажно брани ако му рат буде наметнут. То је нагласио амбасадор Ирана у Уједињеним нацијама Маџид Такт-Раванчи у поруци генералном секретару светске организације Антонију Гутерешу.

Иранска револуционарна гарда (Фото: Јутјуб)

Такт-Раванчи је позвао Гутереша да "операционализује" члан 8 Резолуције 598 Савета безбедности, усвојен да би био избегнут иранско-ирачки рат, а који предвиђа мере за повећање безбедности и стабилности региона "кроз широк међународни дијалог".

- Иран је увек одбацивао и и даље одбацује конфликт и рат. Никада нећемо изабрати рат као опцију или стратегију у вођењу спољне политике. Међутим, треба да буде јасно да да ће Иран, ако му рат буде наметнут, енергично употребити право на самоодбрану како би се одбранио и обезбедио своје интересе - написао је Такт-Раванчи.

Он је оценио да је безбедносна ситуација у Персијском заливу алармантна и да расте ризик од отвореног сукоба.

- Постоје индиције да одређени кругови изван овог региона спроводе своје нелегитимне интересе кроз измишљотине, дезинформације, лажне обавештајне податке и лажне вести, уз подршку савезника на Блиском истоку, као и слањем поморских снага у регион - навео је Такт-Раванчи.

Он је упозорио да би, ако се то не провери, пре или касније тренутна ситуација могла да измакне контроли, што би довело до нове непотребне кризе у региону.

Руси граде војну базу у Венецуели?! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА