Најновије

УВЕДЕНА ДОЖИВОТНА РОБИЈА! Усвојен Тијанин закон!

Посланици скупштине Србије усвојили су данас измене Кривичног законика којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела.

Игор и Тијана Јурић (Фото: Јутјуб)

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације "Тијана Јурић" који је подржало око 160.000 грађана.

Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

Та дела су убиства представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, тероризам...

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора. 

У складу са иницијативом Фондације "Тијана Јурић" предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дела одређена том иницијативом - за оне који су осуђени због убиства деце, трудница и немоћних лица.

Предвиђене су и строже казне за повратнике учинилаца кривичних дела.

Пооштравају се казне за злостављање и мучење, насиље у породици, пореску утаја, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, напад на службено лице у тренутку вршења службене радње, учествовање у групи која спречава службено лице у вршењу службене радње и насилничко понашање на спортским утакмицама.

Измене и допуне усклађене су с међународним телом које поставља глобалне стандарде у области борбе против прања новца и борбе против тероризма.

Уводи се и ново кривично дело - напад на адвокате, што је у складу са предлогом Адвокатске коморе Србије.

Гласању је присуствовао оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић. 

Бруталан одговор Антонића свима који би да који би да цепају нашу земљу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА