Најновије

ПРОКЛЕТСТВО С ПРИЈАТЕЉИМА: Свилен гајтан за српске лобисте

Србија баш нема среће са иностраним пријатељима који су се, било на званичан или незваничан начин, у неко доба залагали за наше интересе. То је показала и афера "Ибица", која је ових дана из темеља продрмала Европу, а која ће неминовно оставити последице и по нашу земљу, будући да су њени главни актери политичари познати по неподељеној подршци и привржености Србима.

Арно Гујон (Фото: Јутјуб)

У питању су сада већ бивши аустријски вицеканцелар и некадашњи лидер Слободарске странке Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе и потпредседник те партије Јохан Гуденус.

Њих двојица поднели су оставке на све политичке функције после објављивања скандалозног видеа из 2017. са сигурносних камера из приватног апартмана на Ибици на ком се види како наводној нећаки руског милијардера нуде државне послове у замену за финансијску подршку њиховој предизборној кампањи.

Штрахе се активно бавио Србијом још пре неколико година, снажно се противећи независности Косова и стварању војних снага у јужној српској покрајини. У време своје политичке кампање, стално је посећивао српске православне цркве у Бечу и нескривено градио блиске контакте с високим званичницима у Србији и Републици Српској.

- Када је реч о Србији, у многим областима постоји велико разумевање за српску политику. Не сме да се догоди да се не услиши српска страна и да буду запостављени њени интереси. О томе ћемо бринути - рекао је, између осталог, Штрахе после посете Београду у фебруару 2018, говорећи да се за Косово мора пронаћи решење одрживо за обе стране.

Осим тога, бивши вицеканцелар је сваку прилику користио да Србију похвали на њеном европском путу, баш као и његов близак пријатељ Јохан Гуденус. Он је, подсетимо, ожењен Српкињом Тајаном, рођеном Тајчић, која се такође појављује на компромитујућем снимку, а више пута је изражавао дивљење народу Србије на отпору који пружа глобализацији и новом светском поретку, диктираном из Европе и САД. Српски зет је у Аустрији познат и по организовању петиције како би његова држава повукла признање Косова, за чије је отцепљење од српске матице говорио да је грешка.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који видео сматра намештаљком, додајући да ће наставити сарадњу са Штрахеовом странком без обзира на скандал. Та творевина, наводио је Гуденус, није способна да преживи као држава.

Коментаришући очигледно подменути видео-снимак који је српске пријатеље политички унизио, некадашњи обавештајац Божидар Спасић за Српски телеграф истиче да су Срби већ дуго сведоци чињенице да се ствари сличне тој дешавају сваком странцу који пружа подршку Србији.

- Нема сумње да је тенденциозно пуштање снимка који компромитује Штрахеа и Гуденуса директно уперено против добрих односа Аустрије и Србије. Обојица су виђенији европски политичари, па је ово очигледна намера ЕУ да их одстрани. Снимци су пуштени у тајмингу који апсолутно одговара аустријском канцелару, како би се његова позиција ојачала. Србија је овим, нажалост, изгубила доста на подршци у међународним оквирима - тврди Спасић.

Једно је бити пријатељ Србије, а сасвим друго је смислено и организовано лобирање са јасно дефинисаним циљем и средствима за његово постизање. Пријатељи добро дођу, али то није довољно. Србији је неопходан озбиљан буџет за лобирање у Бриселу и Вашингтону. То је очигледно када се види шта су све Албанци добили лобирањем у моћним круговима и како се чврсто држе својих одлука без обзира на сталне притиске

Слично размишља и бивши југословенски амбасадор у УН Владислав Јовановић, који сматра да је прича у позадини овог случаја далеко од пуке баналности.

- Ово је нешто што из темеља мења ствари у европским односима, јер је реч о ангажованим службама које пуштају овакве ствари. Није тајна да западне службе раде систематично прикупљајући податке који би се на први поглед можда чинили тривијалним. Никад се не зна када нешто компромитујуће могу да извуку из досијеа и објаве. Узнемиравање суверениста је хитно потребно ЕУ, а ми смо сигурно једна од посредних мета коју гађају преко осведочених пријатеља којих Унија хоће да се што пре реши - објашњава српски дипломата.

Роберто Фицо

Оставка због убиства новинара

Роберт Фицо је као премијер Словачке говорио да Србија треба да уђе у ЕУ без решења косовског проблема, верујући да би по том питању Унија могла да помогне. Убиство новинара Јана Куцијака у фебруару прошле године био је разлог подношења Фицове оставке са места председника владе једне од пет земаља ЕУ која се принципијелно држи става да Косово не може бити независно.

Виктор Понта

Оптужен за корупцију, па ослобођен

Због континуиране подршке територијалном интегритету Србије некадашњи, румунски премијер Виктор Понта у јануару прошле године добио је наше држављанство. Понта је био први и једини премијер Румуније против којег је вођена истрага. За време његовог мандата од 2012. до 2015. истраживали су га правосудни органи због наводне утаје пореза, проневере и прања новца. Суд у Букурешту ослободио га је пре годину дана свих оптужби.

Лех Качињски

Погинуо у паду авиона

Осведочени пријатељ Србије Лех Качињски погинуо је у паду авиона код Смоленска на путу у Русију априла 2010. Тадашњи председник Пољске, иначе политичар десне оријентације, настрадао је са супругом и неколико високих државних званичника у авиону који се срушио приликом четвртог покушаја слетања због удара у дрвеће при густој магли. Због погибије Качињског, 15. април 2010. Влада Србије је прогласила Даном жалости у знак сећања на искрено пријатељство које је пољски председник гајио према Србима.

Маринос Рицудис

Затвор због одбијања да бомбардује Србију

Грчки капетан Маринос Рицудис, који је 1999. одбио да бомбардује Србију, због ове непослушности осуђен је на условну казну од две и по године затвора.

- Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ - рекао је официр грчке ратне морнарице у време када је увелико трајала НАТО агресија. Иако му је одлука да подржи нашу земљу у тренутку када је практично цео свет био против ње донела само проблеме, Рицудис је и данас поносан на њу.

Стивен Сигал

Оптужен за сексуално узнемиравање

Припадница Мормонске цркве Реџина Симонс наводно је прошла пакао када је 1993. радила као статиста у филму у ком је главну улогу играо Стивен Сигал. Америчког глумца је Симонсова оптужила за сексуално узнемиравање тек прошле године, пошто је Сигал већ увелико учврстио пријатељске везе са Србијом када је посетио Београд крајем 2015. и добио држављанство недуго потом. Сигал се тада састао са српским државним врхом, поручивши да многима смета што воли Србе и Путина.

Род Благојевић

Осуђен на 14 година затвора

Амерички бизнисмен Род Благојевић прошао је голготу тамошњег правосуђа, највише зато што је корене вуче из Србије. Некадашњег гувернера Илиноиса је децембра 2008. федерални истражни биро оптужио да је покушао да прода упражњено сенаторско место. Благојевић је тако ухапшен под федералном оптужбом за корупцију, због чега га је Сенат државе Илиноис сменио крајем јануара 2009. Јуна 2011. проглашен је кривим и осуђен на 14 година затвора.

Петер Хандке

Остао без књижевних награда

Славни аустријски књижевник Петер Хандке у два наврата је био надомак престижних литерарних награда, али је оба пута остао без њих због своје наклоности према Србима. Хандкеу је 2006. припала награда "Хајнрих Хајне", али после узбуне коју је та вест направила у немачким књижевним и политичким круговима, он је признање и новчани део од 50.000 евра одбио. Остао је без признања и 2011, када је фирма "Колбус" повукла спонзорство награде Кандид, због, како је наведено, подршке Србима у ратовима на Балкану.

Арно Гујон

Прогласили га криминалцем

Француски хуманитарац Арно Гујон нашао се недавно на тапету тамошњих и појединих српских медија који су у његовој биографији пронашли "мрљу". Наиме, он је шест месеци био члан озлоглашеног Блока идентитараца, који се у Француској сматра екстремно десничарским политичким покретом. Контингенти хуманитарне помоћи које српски зет годинама одвози за Космет, за приштинске и део западних власти представљају криминалне активности Гујона.

Прочитајте ОВДЕ шта је капетан Драган написао у писму Новаку Ђоковићу.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА