Најновије

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ МОСКВЕ! РУСИ ТВРДЕ: Србија ће постати сила, добија моћни ПВО систем "панцир"! (ВИДЕО)

Војни експерти Александар Жилин и Максим Шеповаленко потврдили да су у току завршне припреме за испоруку једног од најмоћнијих руских ракетних ПВО система српској армији.

Панцир С (Фото: Јутјуб)

Србија ће у блиској будућности добити моћни руски ракетни ПВО систем 'панцир С1'! У току су завршне припреме за његову испоруку нашој држави, а руски стручњаци увелико раде на прилагођавању овог система за оперативну употребу у Србији!

Запад је нервозан

Ово тврде руски војни експерти Александар Жилин и Максим Шеповаленко, који наглашавају да ће 'панцир' Србији пружити поуздану заштиту и одвраћање евентуалних агресивних напада. Према њиховим речима, које преноси руски портал 'Спутњик', ракетни систем 'панцир' гарантоваће нашој држави да више никада неће доживети агресију попут оне из 1999. године.

Руски медији наводе да је систем 'панцир' (у оперативној употреби од 2012. године) јако тражен на страним тржиштима и да су га већ набавили Алжир, Ирак, УАЕ, Оман, Јордан и Бразил, а цена једног система износи од 13 до 15 милиона долара, док Влада Србије набавља 'панцир' по најповољнијим могућим условима, знатно повољнијим од тржишних.

Војни експерти истичу да је реч о најбољем могућем систему за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарећих ракета и беспилотних летелица. Иначе, набавку баш овог ракетног система је руски лидер Владимир Владимирович Путин препоручио председнику Србије Александру Вучићу током војне параде на Црвеном тргу у мају прошле године.

Угледни московски војни експерт Александар Жилин каже да 'панцир' превентивно делује у одвраћању евентуалне агресије.

- Веома ме радује што ће се у Србији појавити 'панцир', јер она није богата земља, а однос цене и квалитета овог комплекса је јединствен у свету. Уз релативно ниске трошкове, 'панцир' ће Србији пружити веома поуздану одбрану. Комплекс има 12 ракета и 1.500 топовских зрна. Пресреће циљеве фактички од најниже висине до 15 километара. Ракета уништава циљ и на растојању од 20 километара. То значи да не постоји готово никаква опасност за технику коју покривају ови системи - објашњава Жилин.

Према његовим речима, 'панцир' је једини систем ове врсте на свету који може да отвори ватру и док је део колоне у маршу.

- Не могу јој ништа ни авијација, ни ракете противника, ама баш нико! Због тога је тако високо цењен и због тога Американци негативно реагују кад друге земље закључују уговоре са Русијом о његовој куповини. Све оно што је повезано са системом противваздушне одбране руши њихову концепцију и изазива им нервозу... - подвлачи Жилин.

Капетан у резерви Максим Шеповаленко, експерт Центра за стратешке анализе и технологије, тврди да се Србији наоружаној 'панцирима' не може поновити агресија коју је доживела крајем деведесетих од стране НАТО пакта.

- 'Панцир' је намењен за пресретање крстарећих и навођених ракета, а то је оно што је недостајало Србима 1999. године и што ће сада имати. Ово, међутим, не уклања питање модернизације ПВО у целости, с обзиром на то да је 'панцир' систем кратког домета, а удаљену зону такође треба добро обезбедити. За то би Србији добро дошао систем С-300 - објашњава Шеповаленко.

Чување независности

Коментаришући ове наводе, пуковник Веселин Шљиванчанин каже да верује да се Србији никада неће поновити 1999. година.

- Кад је реч о систему 'панцир', било би добро да Војска Србије има то оружје. Много тога зависи од буџета, али и од школовања кадра који ће управљати тим ракетним системом. Наша војска је сваког дана све моћнија и верујем да ће се њено јачање и даље наставити. Треба сачувати нашу слободу и независност - закључује Шљиванчанин.

'Панцир' отпоран на екстремне температуре

Како наводи портал 'Спутњик', ракетни систем 'панцир' важи за убедљиво најбоље оружје у својој класи. Модернизацијом су повећане могућности детекције и уништавања мета малих димензија и велике брзине.

Постоји више његових верзија, укључујући и арктичку. Амерички експерти кажу да му је важна предност способност да функционише на екстремно високим и ниским температурама. У Сирији је на борбеном дежурству на температурама и до 50 степени, док је 'панцир СА' распоређен на Арктику на температури од минус 50.

Иран је у стању да произведе атомску бомбу за годину дана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА