Најновије

СРБИЈА ОПЕТ ЦЕЊЕНА: Београд домаћин светских умова!

Оснивач "World Minds" заједнице не крије да је одушевљен Србијом!

Ана Брнабић Ролф Добели (ФОТО: printscreen)

Београд ће 23. маја имати част да буде домаћин једниственог симпозијума под називом "World Minds" (Светски умови). Водећи светски иноватори, лидери из света науке, уметности и бизниса учествоваће на великој конференцији у Народном позоришту. Оснивач ове јединствене заједнице Ролф Добели за "Блиц" је говорио о томе шта заправо "World Minds" представља, као и због чега је први пут одлучио да конференцију одржи ван Швајцарске.- Значајан број људи из Србије, лидера у пословном свету, као и из сфере науке и уметности, уз наравно вашег председника и премијерку, присуствовали су конференцији "World Minds" пре неколико година у Швајцарској, и веома им се допала. Са друге стране, ми смо се заљубили у вашу земљу. Морам да признам да је велику улогу у томе да се конференција први пут одржи ван Швајцарске имала премијерка Србије Ана Брнабић, која је на један веома суптилан и убедљив начин "завршила посао", да се тако изразим. Нама се ваша земља допала, а фасцинирао ме је и развитак на пољу науке у Србији, чиме сам веома пријатно изненађен - каже Добели, бизнисмен и писац бројних бестселера.

Конференција ће, сем тога што се први пут одржава ван Швајцарске, бити и већа него иначе. Биће стотинак учесника више него прошле године.Договорена су три састанка "World Minds" заједнице у Београду, а ово је први у низу, на коме ће се размењивати идеје и иновативна решења на пољу роботике, астрофизике, медицине, маркетинга и уметности.

- Имаћемо 16 говорника из различитих сфера. Интересовање за конференцију је велико, па мислим да ће авиони који лете из Београда за Цирих и остале европске градове бити пребукирани ових дана - рекао је Добели.

"World Minds" данас представља јединствену заједницу у којој неки од највећих мислилаца и умних људи света размењују идеје и склапају послове. Чини је више од 1.000 високорангираних појединаца, међу којима су нобеловци, државници, научници, професори универзитета, амбасадори, писци, који су дали значајан допринос науци, уметности и бизнису. У заједницу се улази искључиво по позиву, а сваки учесник мора да испуни неколико битних услова.

“Што се научника тиче, њихов рад мора бити међународно признат. Чланови "World Minds-а" из сфере науке су специфични јер ту имамо и подгрупу, која се зове "руки" (почетник), у коју спадају млади, перспективни научници, тзв. звезде у успону који нису међународно признати, али долазе по препоруци колега које то јесу. Што се уметника тиче, услов је сличан: морају бити међународно признати. За пословне људе, услов је да буду директори великих и успешних компанија. Уз то, увек имамо госте из сфере политике, високе чланове влада, као и утицајне људе из осталих сфера. Ипак, морам да напоменем да нам је наука главна преокупација” истиче Ролф Добели.

"World Minds" иза себе има традицију дугу 12 година, 150 признатих говорника, преко 1.000 чланова и чак 3.141 идејa која је произашла из бројних конференција. Ролф Добели је заједницу основао на необичан начин.

“Идеја ми је пала на памет пре отприлике 13 година. Био сам изненађен колико моји пријатељи, успешни људи из пословног света, мало знају о напретку у сфери науке. Сви су постали успешни предузетници, директори, али су некако изгубили додир са науком. Ја нисам, јер је просто обожавам. Тако сам решио да организујем окупљање у једном циришком бару. Изнајмио сам простор, позвао 20 пословних људи и 20 научника, од младих звезда у успону до нобеловаца, и замолио научнике да нам причају о стварима на којима тренутно раде. Сви су се распричали, окупљање се претворило у једно сјајно вече, и прва ствар коју су ме сви питали након тога је: Кад је следећи састанак? Ја сам био пријатно изненађен, а они су се утркивали у понудама: Ко ће да плати пиће следећи пут, ко ће покрити трошкове простора, хране... и тако је све почело, од 40-ак људи нарасли смо на конференцију која окупља више од 1.000 утицајних личности широм света” препричава Добели.

- Србија је заиста једна велика атракција, морам рећи, мој тим и ја смо неколико пута долазили овде, с обзиром да припремамо ову конференцију годину и по дана. Ово је толико дивна земља, нажалост веома потцењена на западу и северу Европе. Заиста желим да што више тих људи дође у Србију, ужива у атмосфери, култури, људима који су невероватни, о невероватној храни да не причам... Мој тим и ја смо се потпуно заљубили у Србију - истакао је Ралф Добели.

Подсетимо, конференција "World Minds" одржаће се 23. маја у Народном позоришту у Београду.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА