Најновије

Персијски залив под потпуном контролом Ирана - Револуционарна гарда

Командант Револуционарне гарде Ирана је саопштио да је Персијски залив "под потпуном контролом" иранских снага и да амерички бродови "нису забрињавајући", иако САД тврде да би победиле у сукобу.

Америчка морнарица (ФОТО: navy.mil)

"Током година, наше снаге су у потпуности окружиле Персијски залив, тако да они (Американци) требају нашу дозволу да се крећу на овом подручју" изјавио је заменик команданта Али Фадави, пренела је иранска новинска агенција "Фарс". Вашингтон ће вероватно оспорити тврдњу Фадавија да Иран има под контролом "Абрахама Линколна" - гиганта од 100.000 тона који носи 90 авиона и неколико батерија ракета, али су Сједињене Америчке Државе саме саопштиле сличне тврдње током недавног вербалног обрачуна.

Од свежих претњи са "званичним крајем Ирана" у недељу, Трамп је у понедељак преокренуо курс, наводећи да "нема назнака да се нешто догађа или ће се догодити", вероватно задовољавајући скоро две трећине Американаца који се противе превентивним нападима на Иран, и крајње разочаравајућег саветника Џона Болтона. Вашингтон је брзо почео са радом на извртању те изјаве, док је актуелни министар одбране Патрик Шанахан признао да је долазак носача авиона ради плашења Иранаца у складу с том изјавом, што је изразито слично Фадавијевој тврдњи. "Наш разумни одговор, мислим, дао је Иранцима времена да се прерачунају", рекао је Шанахан у уторак.

Техеран је одговарао и подругљиво на претње Вашингтона својим саопштењима, а командант ваздушно-ракетних снага Револуционарне гарде Амирали Хајидех саопштио је прошле седмице да присуство америчких бродова у региону представља "прилику " за Иран да тестира своје ракете. Неколико дана раније, ајатола Јусеф Табатабаи Неџад упозорио је Вашингтон да једна једина ракета из Ирана лако може потопити његову „флоту од милијарду долара“.

У међувремену, ирански врховни лидер одбацио је претњу отвореног сукоба између Ирана и САД-а. "Неће бити рата", рекао је прошле седмице ајатола Али Хамнеи, чак и док су САД саопштавале о гомилању својих снага. "Ми не тражимо рат, а ни они не желе", додао је он, инсистирајући да Американци добро знају да војна конфронтација с Ираном "није у њиховом интересу".

Упркос звецкању сабљама, прецизна природа "веродостојних претњи" које су наводили званичници Вашингтона никада није откривена.

Шта је урадила Тереза Меј, погледајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА