Најновије

ТРАМП СЕ ПРЕИГРАО – КИНА ЈЕ ОПАСНИЈА НЕГО ШТО ЈЕ МИСЛИО: Рат против Хуавеја може уништити америчку економију …

Након изненађујуће одлуке Доналда Трампа да се позове на ванредно стање и забрани америчким компанијама пословну сарадњу с кинеским телекомуникацијским дивом Хуавеј, изгледа да су у америчкој управи свесни тежине своје одлуке.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Тако је Хуавеј од америчког министарства трговине добио одлагање санкција и Вашингтон је допустило кинеском диву да у Сједињеним Државама настави да ради још 90 дана, до 19. августа.

Ради се о привременој општој лиценци којом се обнавља право Хуавеју на пружање интернет услуга и за ажурирања софтвера на својим мобилним уређајима који се користе у Сједињеним Америчким Државама. Међутим, ова мера је више усмерена на заштиту америчких компанија и потрошача, иако се Трамп вероватно нада да ће Пекинг у 90 дана пристати на уступке и на трговински споразум какав желе САД.

То се, наравно, неће догодити, а индиректну поруку послао је кинески председник Си Ђинпинг, који је посетио националну компанију за производњу ретких метала за индустрије високих технологија, којих има само у Кини.

Ограничења за куповину робе Хуавеја у Сједињеним Државама су такође укинута, а неће се применити ни на нове испоруке, јер су осмишљена да се постојећим клијентима компаније Хуавеј омогући неометан рад. Америчко министарство трговине је навело да може издати привремене лиценце како би дали времена другим компанијама и појединцима, који имају пословне контакте с Хуавејем, и како би се “избегао прекид рада постојећих комуникацијских мрежа и опреме”.

У међувремену је објављено да Хуавеј развија нови оперативни систем који ће заменити Андроид на уређајима компаније, јавља Хуавеј. Нови  оперативни систем ће се звати Хонгменг, а развијен је на темељу операционог система Линукс.

Кинези су истовремено почели масовно да захтевају бојкот Еплових производа, као подршку Хуавеју у Кини.

Међутим, чак и без кампање против Еплеа, ескалација америчког трговинског рата с Кином могла би изазвати озбиљан ударац читавом ланцу набавке компоненти за паметне телефоне.

Инвеститори то схватају и због тога су у понедељак деонице Еплеа забележиле највећи пад. Изгубиле су више од 3 одсто, док су Гуглове деонице пале за 2 одсто.

Кина се неће повући

Сада се вратимо на симболичну посету кинеског председника Си Ђинпинга  националном предузећу за производњу ретких метала,  што је Блумберг протумачио као поруку кинеске владе да би се ови метали могли користити као оружје у трговинском рату са Сједињеним Државама.

Кина је главни светски произвођач ретких метала, а америчка индустрија високе технологије 80 одсто ових метала узима у Кини, али не као сировину, већ америчке компаније у Кини склапају готове компоненте за своје ИТ производе.

Према речима аналитичара компаније Pacific Securities Co Јанга Кунхеа одговор Кине може укључивати ограничења извоза ретких метала у Сједињене Државе, што ће угрозити производњу америчке индустрије високе технологије.

Таква ограничења погодиће амерички технолошки сектор, јер су ретки метали важни за производњу електронике, као и за ветротурбине, електричне аутомобиле и многе друге производе. Кина је од 1. јуна најавила увођење повећаних царина на америчку робу вредну 60 милијарди долара, али је кинески извоз у САД пуно мањи и Пекинг мора тражити друге мере за симетричан одговор на Трампове непромишљене потезе.

“Рат” против Хуавеја може уништити америчку економију и глобално тржиште

Најновија одлука америчког министарства трговине о суспензији ограничења за Хуавеј потврђује да су се у Вашингтону “залетели”, а да Пекинг није насео на блеф.

Захваљујући Трампу, Сједињене Државе могу претрпети велике губитке. Хуавеј је већ изјавио да су разлози за укључивање компаније на “црну листу” обична измишљотина и да ће бити одговора.

Разлог за увођење Хуавеја и његових 70 огранака на “црну листу” биле су њихове активности, наводно “штетне националној безбедности Сједињених Држава”. Према америчкој управи, Хуавеј шпијунира за Пекинг. Али, кинеска компанија је реаговала оптужбом за непоштено тржишно такмичење. Бројне америчке компаније су наводно престале да послују са Хуавејем. Међу тим компанијама су светски дивови као што су Google, Qualcomm, Intel, Xilinx и Broadcom, које су вероватно одахнуле до средине августа.

Ко кога шпијунира?

Ово није први пут да Вашингтон оптужује друге за оно што сам чини, системски и деценијама. Саме оптужбе да неко покушава да утиче на изборе у Сједињеним, Државама су довољне. На свету готово да нема земље у чију политику Сједињене Државе нису покушавале да се умешају, али Вашингтон већ више од две године озбиљно оптужује Русију да је “светски лидер” у уплитању у њихове и туђе изборе.

Фејсбук је лансирао читаву машинерију за цензуру, сумњајући да Руси користе измишљене фабрике тролова како би утицали на јавно мнијење, док су они сами објавили поверљиве податке о својим корисницима у Cambridge Analytica, чиме су снажно утицали на изборе.

Сада су тим пикантним причама додате  сумње у шпијунажу Хуавеја. И управо у историјском тренутку када читав свет добро зна да ће америчке компаније све податке поделити са својом владом једним кликом.

Шта ће се догодити с Хуавејем?

Хуавеј је на тржишту већ више од 20 година и пружа телекомуникацијске услуге за више од трећине светске популације у више од 170 земаља. Истовремено с коришћењем америчких производа, као што су оперативни систем Андроид и процесори Qualcomm, компанија се бавила развојем и својих верзија. Тако је прошле године на ИФА изложби у Берлину Хуавеј представио нови водећи ХиСилицон Кирин 980 процесор направљен коришћењем напредне 7-нм процесне технологије.

Ова технологија даје већу ефикасност уз мању потрошњу енергије, уз нове, снажније и енергетски мање интензивне графике. Процесор има осам језгара. Дакле, Кинези су научили да послују и без Qualcomma. Заједно са развојем процесора HiSilicon Kirin, Кинези су били укључени у развој оперативног система и створили су КиринОС.

КиринОС је, попут руског оперативног система Аурора, као и АндроидОС, базиран на Линукс кернелу, а руски АурораОС одлично ради с већином апликација створених за Андроид. Највероватније и КиринОС одлично ради с апликацијама које су израђене за Андроид. Осим тога, заједничко порекло оперативног система вам омогућава пренос апликација с једног оперативног система на други, без великих напора. Тако ни Кинези неће имати проблема са оперативним системом, као ни са услугама које је Гугл најавио да жели да им ускрати.

Шта ће се догодити с америчким компанијама?

Американци само могу претрпети велике губитке. На пример, деонице америчких компанија Qualcomm и Xilinx, главних партнера Хуавеја, након што је Вашингтон објавио ограничења су нагло пале. Компаније губе једног од највећих потрошача својих производа, а тиме и приходе.

Осим тога, Хуавејев главни конкурент Епл може трпети велику штету. Сви знају да се Еплова производња налази у Кини из два разлога. Први је зато што Кина не допушта извоз ретких метала као сировина, само готових производа. Други разлог је што у Сједињеним Државама једноставно нема довољно квалификованих људских ресурса за тако велику производњу. Једноставно речено, немају никога ко би то радио.

Хуавеј има све шансе да у потпуности освоји не само своје домаће тржиште, него и читаво азијско, будући да не само да има јачи утицај, него је способан да игра ову игру. Ако су догађаји последњих дана било помало непријатни за Хуавеј, сада, уз подршку кинеске државе, Хуаwеи себи може приуштити много тога. Не само да може да одлучује о губицима милијарди долара америчких компанија, већ може запретити озбиљном економском кризом Сједињеним Државама, али и колапсом глобалног тржишта с непредвидивим последицама.

Дачић преживео бомбашки напад. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА