Најновије

ЗБОГ ОВОГ СУКОБА ЦЕО МЕДИТЕРАН ПРОГУТАЋЕ ПЛАМЕН РАТА! Битка за Триполи је почетак дугог и крвавог рата и поделе земље

Изасланик Уједињених нација за Либију Гасан Салам упозорио је да је битка за Триполи "само почетак дугог и крвавог рата".

Хафтар (Фото: Јутјуб)

Салам је позвао да се одмах предузму кораци како би се прекинуо доток оружја сукобљеним странама у Либији, односно у бици за главни град Триполи, која траје од почетка априла, преноси Би Би Си.

Говорећи пред Савет безбедности УН-а, Саламе је упозорио да би се сукоб могао развити у стање "хаоса свих против свих или поделе земље".

"Нисам Касандра (лик из Хомерове Илијаде), али насиље у околини Триполија само је почетак дугог и крвавог рата на јужним обалама Медитерана, чиме се угрожава безбедност либијских суседа и шире медитеранског региона", рекао је Салам.

Додао је да безбедносни вакуум који је настао борбама за Триполи, већ искоришћавају Исламска држава и Ал Каида, као и да се оружје са стране "слива од свуда".

Подгрупа Исламске државе у Либији последњих је месеци већ неколико пута извела нападе на југу земље.

"Крши се ембарго, обе стране добијају тешко наоружање од страних земаља"

"Јасно кршење ембарга на оружје, што је емитовано и на телевизији, очитом испоруком великих количина оружја и оклопних возила снагама ГНА (војска међународно признатој Влади националног договора) у Триполију долази након ранијих и континуираних испорука забрањеног модерног наоружања снагама ЛНА (Либијска национална војска маршала Калифе Хафтара)", рекао је Саламе.

И док Хафтарове снаге наводно добијају оружје и оклопна возила од Јордана, Серажове снаге их наводно добијају од Турске.

Локалне интернет-странице, склоне Хафтару, објавиле су снимке јорданских оклопних возила којима је снабдевена Хафтарова милиција, преноси АФП.

Истовремено, влада је из Триполија објавила фотографије свежих пошиљки турских оклопних возила на Фејсбуку.

Турско министарство спољних послова рекло је Би Би Си-ју да не зна ни за какве пошиљке оружја у Либију.

ЛНА је прошлог месеца извела и ваздушне нападе на опкољени Триполи, јавља Би Би Си. Владине снаге су такође прошлог месеца срушиле авион Хафтарове војске, известила је Ал Џазира.

Након што је брзо и без већих проблема дошла до јужних предграђа Триполија, Либијска национална војска маршала Калифе Хафтара наишла је на жесток отпор снага оданих међународно признатој Влади националног договора (ГНА), с премијером Фајезом ал-Серажом на челу. Снаге ГНА пружиле су жесток отпор покушавајући да разбију Хафтарову опсаду.

Хафтар се надао брзој победи, али је запело у предграђима

Борбе и даље трају, без изгледног победника, али једна је ствар јасна - Хафтаров план да брзо и одлучно заузме престолицу и тако, заједно са супарничком владом у Тобруку чијим оружаним снагама заповеда, преузме контролу над земљом и стави међународну заједницу пред готов чин, дефинитивно се изјаловио.

У сукобима између снага маршала Хафтара и његових противника погинуло је најмање 510 особа, а више од 2000 је рањено, према подацима Светске здравствене организације. Према подацима УН-а, због сукоба и бомбардовања више од 75.000 људи расељено је из својих домова.

Затворене су школе, породице су раздвојене на супротним странама линије борбе те су учестале несташице струје. Реч је о највећем сукобу након Гадафијевог збацивања 2011.

Назнаке хаоса на које УН-ов изасланик упозорава, већ су видљиве.

Нападачи су тако пре неколико дана саботирали водоводну мрежу, тзв. Велику вештачку реку још из времена Моамера Гадафија, и прекинули доток воде у Триполи, град с више од два милииона становника.

ГНА је за то оптужила групу која је наводно одана Хафтаровој ЛНА, што су из ЛНА одбацили тврдећи да је та група независна.

Снабдевање водом за Триполи и околину у међувремену је обновљено, јавља Гардијан, а УН је саопштио да се ради о могућем ратном злочину.

Ракетни напад на руску ваздухопловну базу Хмејмим у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92 /Index.hr 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА