Најновије

ПЛОДОНОСНА ПОЉА СИРИЈЕ И ИРАКА СУ У ПЛАМЕНУ: Ватрена стихија не престаје, а ево коме то највише одговара (ФОТО)

ИД је званично преузела одговорност за низ пожара који су у последњих неколико недеља спалили стотине хектара пољопривредног земљишта у Ираку и Сирији. Новине терористичке групе, "Ал-Наба", у чланку објављеном 24. маја, кажу да су ћелије групе спалиле стотине хектара пшенице и јечма у ирачким провинцијама Дијала, Киркук, Нинева и Саладин, као и у сиријској провинцији ал-Хасака.

Пожар (Фото: Јутјуб)

Прошле недеље, нове фотографије су откриле да се ћелије ИД користе јединственим импровизованим уређајима на даљинско управљање (РЦ ИИД) у нападима подметањем пожара.

ИИД је направљен око једноставног “Нокиа 1280” мобилног телефона. Терористи су повезали 3,5 мм аудио прикључак телефона са оним што се чини као мала жица за отпор, непознатог материјала. Метални комад у облику слова В коришћен је да би се осигурало да два краја жице остану на свом месту.

Оригинална Ли-Ион батерија од 850 мАх је очигледно замењена снажнијом од 1.200 мАх, што ће вероватно омогућити да ИИД има довољно снаге. Ове ИИД су откривене у северном и западном Ираку. Остаје нејасно да ли ИД ћелије у североисточној Сирији користе исти метод.

Ал-Наба јавља да су ти напади паљењем били одговор на “пожар који је спалио муслимане, њихове домове и куће у последњих неколико година”.

- Пре вас, на хиљаде земљишта посађених пшеницом и јечмом ... Пре вас, њихових домова и њихових економских објеката ... Повуците рукаве и почните жетву, нека Бог благослови вашу жетву – ал-Наба је закључио свој чланак.

Док ИД покушава да прикаже те нападе паљењем као облик освете, ирачки извори су открили да терористичка група само циља на пољопривредна земљишта оних који су одбили платити зекат (исламски порез).

Руски генерал шокирао јавност. Погледајте ОВДЕ шта је поручио.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА