Најновије

"НАДАМО СЕ СРПСКОМ ПРЕДСТАВНИКУ У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ": Грађани Србије изашли на гласање, огроман ред испред хрватске амбасаде

Грађани Србије који имају и хрватско држављанство, данас у Амбасади Хрватске у Београду имају прилику да гласају на изборима за Европски парламент, а судећи према реду испред Амбасаде, у којем грађани стрпљиво чекају и по два сата, за европске изборе влада велико интересовање.

ЕУ (Фото: pixabay. com)

Међу гласачима у Београду највише је Срба из Хрватске који од ратова деведесетих година живе у Србији, а како наводе, данас су дошли како би дали свој глас и подршку да у ЕП буде и српски представник који би заступао њихове интересе, али и интересе Срба који данас живе у Хрватској.

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир каже да би српски представник у ЕП значио не само за Србе који су остали у Хрватској и чија ситуација, каже, нажалост није онаква како би желели, већ би то био глас и за избегле и прогнане Србе, који ни после готово две деценије, наводи, нису били у стању да реше своја основна људска и грађанска права.

"Надамо се и српском представнику у ЕП"

- То би значило и за Србију на њеном путу ка ЕУ - каже Будимир, који се нада да ће у ЕП бити и српски представник, да ће Срби који су у Хрватској и они који су дијаспора, посебно у Србији где их је највише, изаћи и дати глас за своја права.

- Да је све како смо ми планирали, да је отворено више гласачких места и да је омогућено свима онима који имају право да гласају, онда сам сигуран да бисмо успели да имамо српског представника у ЕП, и то не једног, већ и више кандидата - наводи Будимир.

Према његовим речима, ред испред хрватске Амбасаде говори да се људи нису одрекли својих права јер они су хрватски држављани српске националности и тај глас мора да се чује у Европском парламенту.

Само два изборна места

- Нажалост, чини ми се да Хрватска и даље, уз то што смо избегли и прогнани, покушава да опструише, јер имате два изборна места у Србији - у Београду и Суботици, што је чиста опструкција, јер знамо да има неколико стотина хиљада људи који имају права гласа - рекао је Будимир.

Нена Брезановић, која је у реду већ пола сата, истиче спремност да чека колико год буде требало како би остварила своје грађанско право.

- Дошли смо да гласамо да бисмо имали представнике у Европи и да би нам свима било боље - навела је Брезановић.

Коментаришући велику заинтересованост грађана за европске изборе, сматра да су људи свесни да не гласају за неког другог, већ за себе, за своју породицу, комшије и да свима заједно буде боље.

Душан из Книна, који живи у Београду, на изборе је изашао да помогне, каже, "и Србији и српском народу".

- Даћемо данас глас и из Крајине да један српски члан уђе у парламент у Европи и тако помоћи нашем народу у Хрватској, а и Србији - рекао је Душан.

"Морамо да користимо права која имамо"

Миломир Веселиновић, који је живео у Загребу, а сада је у Београду, дошао је на гласање са супругом и сином.

- Она права која имамо морамо користити, колико ћемо их искористити не зависи само од нас, али оно што зависи од нас, то треба да урадимо. Пружамо подршку томе да у ЕП има и наш глас да се чује, као и барем део истине коју сви знају, али се праве да не знају - рекао је Веселиновић.

Хрватска има 12 места у Европском парламенту, а на изборе су се пријавиле 33 листе.

У Србији је регистровано 27.200 бирача - 12.400 у суботичком конзулату, а у београдском конзулату 14.800.

Комесаријат за избеглице и миграције Србије подсетио је све пунолетне грађане избеглице из Хрватске који поседују хрватско држављанство (домовницу) и било који важећи документ Републике Србије са сликом, да данас могу да гласају за представнике Републике Хрватске у Европском парламенту.

Без обзира на то да ли су се до 15. маја регистровали или не, сви пунолетни грађани држављани Хрватске могу да гласају ако у хрватским дипломатско-конзуларним представништвима затраже потврду и са собом понесу на увид домовницу и важећи документ Републике Србије са сликом, навео је Комесаријат.

Прочитајте ОВДЕ да ли Додик може да заустави пут БиХ у НАТО?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА