Најновије

НАТО ГЕНЕРАЛ МАЈКЛ ЏЕКСОН ОТКРИО: Весли Кларк због Косова умало изазвао трећи светски рат

После завршетка НАТО бомбардовања у јуну 1999. године створиле су се велике тензије између америчких и руских војних снага на Косову, што је могло да изазове трећи светски рат!

Весли Кларк (ФОТО: јутјуб)

Ово потврђује НАТО генерал Мајкл Џексон, потписник Кумановског споразума и признаје да је био веома забринут јер је могла да се деси катастрофа светских размера. Наиме, план је био да НАТО снаге уђу на Косово, али је стигла информација да су руске снаге, до тада део снага СФОР у Босни и Херцеговини, префарбале своје ознаке и прве стигле до приштинског аеродрома.

“Ми јесмо очекивали да нам се прикључи руски контингент снага, баш као и у Босни. И ја то јесам подржавао, пре свега због културних и религијских веза руског и српског народа и цркве. Али начин и време када је то учињено, нису били део плана” - описује Џексон ситуацију која је узбудила све и у седишту НАТО у Бриселу.

Због тога је амерички генерал Весли Кларк, командант европских снага Алијансе, командовао заустављање руских трупа, њихово уклањање са аеродрома или блокаду снабдевања.

“Јасно сам му рекао да то није у оквиру нашег мандата добијеног од Уједињених нација, а и да би ствари могле да крену по злу – непланирано, не са намером, али би могле да се десе. Требало је избећи могућност директног сукоба” - пише Џексон у својој аутобиографији и открива да је Кларка упозорио да не жели да изазове трећи светски рат, а данас додаје да је био искрено забринут.

Рат Војске Југославије и “Ослободилачке војске Косова (ОВК)” био је веома бруталан, оцењује НАТО генерал Мајкл Џексон, чије су снаге прве ушле на територију разорену сукобима.

“НАТО је бомбардовао положаје Војске, мада резултати нису били онакви какви су неки људи мислили да јесу. Проблем Косова, како га је видела већина на Западу, јесте српска репресија над косовским Албанцима. Нажалост, трагично је да смо после повлачења српских снага имали обрнуту ситуацију – неки косовски Албанци су помислили да је прикладно искористити своју већинску позицију да би извршили репресију над српском мањином. Имали смо проблем шта да радимо са ОВК, како да спроведемо разоружање и демилитаризацију” – написао је Џексон.

Како изгледа производња оружја за Републику Српску, погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА