Најновије

ТЕШКИ ГУБИЦИ ТЕРОРИСТА! У паклу Сирије руска војска тестира нова оружја

Позивајући се на војне изворе, либански лист Ад-Диyар извештава како Русија тестира нове врсте оружја у Сирији. У чланку се детаљно наводи које су тачно врсте оружја први пут коришћене у Сирији, а то су бомбе КАБ-500 и КАБ-1500, хеликоптер Ми-28Н “Ноћни ловац”, системи Торнадо-С, БМПТ Терминатор-2, а више од 70 000 војника је стекло борбено искуство.

Терминатор 2 (Фото: Јутјуб)

Позивајући се на војне изворе, такозвани сиријски “опозициони” медији су пренели да је Русија модернизовала неке врсте оружја, које су претходно имале техничке недостатке и сада их тестирају током битака у покрајини Хама. То се видело из видеа и фотографија које су објавили руски медији, као и из фотографија које показују последице употребе руског оружја у Сирији.

Сиријска провладина агенција Мураселон објавила снимке напада сиријског ваздухопловства, који су уништили утврђење терориста у планинском подручју Ал-Арбајен, у западном подручју Идлиба.

Извор је рекао да су сиријски хеликоптери с четири руске бомбе КАБ уништили две базе терориста Хајат Тахрир ал-Шам у планинском подручју Ал-Арбајен. Не спомиње се који се модел бомбе користио, КАБ-500 или КАБ-1500.

Од силине напада подземна утврђења и командни центри су потпуно уништени, а рањени терористи су пребачени у пољску болницу у граду Сарјах. Видео објављен на интернету показује тренутак када је једна од четири бомбе КАБ погодила једну од база у подручју Ал-Арбајена.

Извор је додао да су сиријски авиони такође уништили још један циљ терориста у граду Харш Масибен у истој регији, где су два сиријска војна авиона Су-24 гађала терористе групе ФСА Сукор Ал-Шам и стране милитанте  из Исламске странке Туркистана. У овом нападу је елиминисано више од 20 терориста.

У међувремену, сиријска авијација, као и ракетна и топовска постројења и даље спроводе тешке нападе на положаје  терориста  њиховим јединицама у покрету,  ширем подручју Кафр Набуде, Хобаита и околним подручјима.

Наоружање авиона

Према изворима такозване сиријске “опозиције”, руско министарство одбране наставља да тестира модерно оружје у Сирији.

Битке за Хаму и Идлиб су се претвориле у полигон за тестирање најновијег руског оружја. Најистакнутије експериментално оружје били су борбени авиони опремљени навођеним ракетама са сателитским или телевизијским жироскопом.

Најзанимљивије врсте оружја обухвата бомбе КАБ-500 и КАБ-1500, које су лансиране из бомбардера Су-34. Међутим, према јуче објављеном снимку, наводно су бачене из сиријских хеликоптера, осим ако опозициони извори нису погрешно навели о којој се летелици радило.

Ад-Диyар напомиње да ове бомбе могу ударити и подземне циљеве на дубини од неколико метара. На неким снимцима могу се видети кратери након бомбардовања већи од 15 метара и дубине од око 6 метара.

На северу Сирије такође је проверена борбена спремност хеликоптера “Ноћни ловац”, који је коришћен у биткама у близини линије разграничења у Ал-Латаману, на југу Идлиба. Ми-28Н “Ноћни ловац” је модерни борбени хеликоптер опремљен ласерски навођеним ракетама и због високог нивоа заштите способан је за лет на малим висинама.

Извори су известили о доласку модерног руског извиђачког авиона током последњих битака у покрајини Хама. Касније су руске новинске агенције објавиле фотографије на којима су јасно видљиви стратешки објекти и кретање војних снага непријатеља. Добијени су захваљујући модерном руском извиђачком авиону Орион, способним да се подигне на висину од 8000 метара и да буде на дужности најмање 24 сата, а успут је опремљен авионским бомбама.

Нови системи за лансирања ракета

Оно што је за сиријске владине снаге важније је да су током битке у северном делу покрајине Хама, која још увек траје, руске трупе користиле модификовани ракетни систем са вишеструким лансирањем.

Од 2016. године Русија је надограђивала вишецевни ракетни систем “Смерч”, ком је повећан домет са 90 на 120 км. Током битке у северном делу Хаме, Русија је користила најновији ракетни систем Торнадо-С, нови аутоматизовани систем за навођење и гађање који омогућава истовремену контролу паљбе и аутоматско рачунање података о мети.

Према изворима, руске трупе су сиријским снагама предале БМПТ “Терминатор-2”, како би га тестирали у биткама на северу Хаме. Након што су утврђени сви технички недостаци система током битака у сиријској пустињи, “Терминатор-2” је модернизован.

Нови “Терминатор-2” има висок ниво безбедности, ватрену моћ, могућност управљања, као и модернизовани ласерски навођени механизам.

Након ових података, који се могу проверити на снимцима и фотографијама доступним на интернету, као и акција сиријске војске и повлачења из Кафр Набуде, прилично веродостојно звучи саопштење руског Центра за помирење у Сирији, које је јуче навело да су терористи претрпели тешке губитке у људству и техници.

Сиријска војска је током одбијања низа напада милитаната из групе Хајат Тахрир ал-Шам, у југозападном делу Идлиба и северу Хаме, за три дана уништила до 350 терориста, шест тенкова и пешачких борбених возила и другу опрему, рекао је јуче начелник руског Центра за помирење зараћених страна у Сирији генерал Виктор Купчишин.

“Док су одбијале нападе милитаната владине трупе су последњих дана одбијале и нападе илегалних наоружаних група на подручју Хаме, односно градова Кафр Набуда и Ал-Хувајз. Од 21. маја владине снаге су уништиле до 350 терориста, пет тенкова, једно борбено пешачко возило, 27 пикапова са митраљезима великог калибра, два блиндирана возила са бомбашима самоубицама и три вишецевна ракетна система”, рекао је генерал Виктор Купчишин.

Према генералу Купчишину, како би надокнадиле борбене губитке, терористичке групе пребацују појачања, оружје и војну опрему на подручје насеља Кафр Набуда.

“За два дана је у то подручје стигло више од 800 милитаната, најмање седам тенкова, три пешадијске борбене јединице, 15 камионета с тешким митраљезима. Добијене су информације да су вође терориста наредиле да линије сиријске војске покушавају да се пробију са два до четири возила са експлозивом и бомбашима самоубицама”, казао је руски генерал. Али помака на бојишту нема, осим што команданти сиријске Ал-Каиде у пакао Кафр Набуде, из централног Идлиба, непрестано шаљу појачања у људству и војној опреми.

Језиво сведеочење припадника Шкорпиона прочитајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com/ Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА