Најновије

ШИПТАРИ, ОСЕТИЋЕТЕ РУСКИ БЕС! Тајна порука Владимира Путина после које је Харадинај повукао специјалце

"Одмах повуците снаге са севера Косова или ћете осетити руски бес". Овако је гласила тајна порука руског председника Владимира Путина Рамушу Харадинају и осталим екстремистима у Приштини након јучерашњег бруталног упада шиптарских специјалаца у све четири српске општине на северу Косова.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ Правда)

У дивљачкој акцији, изведеној под параваном борбе против криминала, ухапшене су 23 особе српске и бошњачке националности (углавном припадници косовске полиције), неколико људи је повређено, међу њима и руски дипломата.

Путиново директно упозорење испоручено је Харадинају дипломатским каналима и умногоме, уз реаговање појединих западних земаља и чврсту реакцију Србије, утицало је да се током дана смири ситуација која је претила да у потпуности измакне контроли.

- Поред упада специјалаца на север Косова и бруталног привођења Срба, уз коришћење дугих цеви и бесомучну пуцњаву, Путина је шокирала информација да је косовска полиција напала и претукла и руског дипломату, припадника Унмика. Уследила је брза реакција коју у Приштини нису очекивали - открива саговорник из дипломатских кругова у Београду и додаје да је руски председник поручио и да њихове службе имају имена свих који су учествовали у дивљачкој акцији, тако да нико неће проћи некажњено.

Уз Путина, који је реаговао тајним каналима, огласили су се у оштром тону и други руски званичници јавним осудама акције Приштине. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да званична Москва сматра упад косовских специјалних снага новом провокацијом с циљем да се застраши и протера неалбанско становништво и да се силом успостави контрола над том облашћу.

Константин Косачов, први човек Међународног комитета руске думе, рекао је да Москва захтева да сви који су били део незаконите акције сносе последице и буду строго кажњени.

Да се Русија озбиљно укључила у овај проблем, сведоче и речи које је јуче изговорио председник Србије Александар Вучић:

- Сада се једна велика сила, Русија, укључила у то, и то због свог грађанина, али и свих других ствари. Многе ће се тиме опције отварати и немали део ствари променити, које могу бити добре за нас, али и могу да отворе бројне опасности по нас - навео је Вучић.

Политиколог Јелена Вукоичић истиче да је подршка Русије Србији очигледна и од немерљивог значаја.

- Примери Сирије и Украјине, рецимо, показује да су они велика, моћна сила с којом нико не може да се игра - закључује она.

Красношченко је нешто касније пуштен и пребачен у болницу у Косовској Митровици, где су му констатоване озбиљне повреде.
Кфор је реаговао срамним саопштењем у ком је навео да се не меша у полицијске акције у обрачуну с криминалом и да им је акција најављена.

Он додаје да недвосмислен начин на који се изводи акција.

- Толика бруталност, толика театралност, огромне снаге које представљају прекомерну употребу силе имају нешто друго за циљ. То је да покажу да Харадинај, Тачи и Весељи контролишу комплетно Косово и Метохију, да том огромном силом изазову узнемиреност код Срба - истакао је Човић.

Реаговао и амбасадор Чепурин

- Упад косовских специјалаца у делове севера КиМ које насељавају Срби је крајње опасан и коси се са свим постојећим договорима - наводи се у његовом саопштењу.

Станковић: Прешли су границу

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић истиче да је реакција руске државе озбиљна и примерена ситуацији.

- Русија неће толерисати дивљање Албанаца и мучење и понижавање својих грађана у међународним мисијама. Друго, варваризам албанских наоружаних хорди зла додатно ће подстаћи Русију да уложи утицај на стопирање било каквог даљег облика легитимизације косовске лажне државе у међународним оквирима. Треће, Путин као кредибилан светски лидер зна шта треба да учини не би ли доказао косовским терористима прерушеним у политичаре како Русија третира оне који угрозе њене грађане. Мислим да су Шиптари јако близу да пређу ту границу или су је већ прешли - нагласио је Станковић.

Руски дипломата повређен и ухапшен

Руски дипломата који службује у оквиру Унмика Михаил Красношченко повређен је приликом интервенције албанских специјалаца, а потом је и ухапшен.

- Претукли су га и привели како би се, највероватније, додворили онима који су целу акцију одобрили - објаснио је јуче председник Вучић.

Млака реакција ЕУ, брука од саопштења Кфора

Поводом операције хапшења Срба на северу Косова портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић изјавила је да операције косовске полиције морају да буду у складу са законом.

- Придржавање владавине права, укључујући и претпоставку невиности, оно је за шта се ЕУ снажно залаже. Полицијске операције морају да донесу поверење у закон у свим заједницама. Оне морају да јачају, а не да слабе напоре у циљу нормализације - изјавила је Коцијанчићева.

Човић: Пажљиво су бирали дан

Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију, сматра да се упад јединица РОСУ могао очекивати и да ово није први пут.

- Мислим да се примењује слична технологија, само што се бирају одређени термини. Сада је изабран термин, дан након обраћања председника Србије у Скупштини. Ми не знамо која су лица ухапшена, а када видимо за шта се сумњиче, може да се дискутује на тему борбе против криминала - каже Човић.

Хронологија упада на север

5.45 Звуци сирена одјекнули северним делом Косовске Митровице. Тада је и почео упад шиптарских специјалаца на север Косова, из три правца. До зуба наоружани специјалци кренули су у Северну Митровицу, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. Чули су се и пуцњи, а Срби су масовно изашли на улице

6.10 Медијима објављују да је циљ акције хапшење српских припадника косовских полицијских снага

7.10 Председник Вучић издао наређење и прогласио стање пуне борбене готовости свих јединица Војске Србије и специјалних јединица МУП Србије

7.30 Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истакао је да је циљ акције РОСУ застрашивање и изазивање панике међу Србима на КиМ

7.45 Народ се масовно окупио на улицама Северне Митровице

7.50 Вучић покреће интензивне дипломатске активности

8.35 РОСУ ухапсила 13 Срба и Бошњака, касније се бројка попела на 23, међу којима је највише полицајаца

8.35 Срби код Зубиног Потока подигли импровизоване барикаде

8.40 Специјалци нападају Србе на уласку у Зубин Поток, затим покушавају да уђу у то место и пробију живи зид

8.40 Функционери и чланови Српске листе који су били у Београду због седнице парламента о КиМ упутили се хитно ка Косову

9.10 РОСУ шок-бомбама пробија барикаду у српском селу Зупце код Зубиног Потока, све време пуцајући. Срби су престрављени, деца затворена у кућама. Припадници РОСУ пешке обилазе село

9.15 Почиње седница Савета за националну безбедност

9.30 Рањено двоје Срба у пуцњави у Зубином Потоку, РОСУ српске барикаде разбија шок-бомбама, испаљено 200 метака

10.27 У касарни Војске Србије у Краљеву примећена активност оклопних возила

10.30 Вучић истиче да поседујемо доказе да су јединице РОСУ пуцале на Србе у Зубином Потоку

10.40 Обраћање председника Вучића у Скупштини Србије посланицима и грађанима

11.50 Рањени у Зубином Потоку довезени у болницу у Митровици

12.00 РОСУ се повукла из Зубиног Потока

12.20 Прво реаговање са запада

12.55 Председник Вучић потврдио: "Повлаче се специјалне снаге са севера Косова"

13.15 Мисија УН на Косову саопштила да се руски држављанин којег су привеле косовске специјалне полицијске снаге током јутрошње операције налази у болници.

14.05 Председник Српске листе Горан Ракић најавио за среду у подне протест Срба са КиМ у Косовској Митровици

14.25 Миг-29 Војске Србије у ниском лету надлетео Нови Пазар у правцу Копнене зоне безбедности

15.55 Косовска полиција саопштила је да је ухапшено и суспендовано 19 полицајаца и да су силом уклонили барикаде и претресли куће

15.33 Председник Србије Александар Вучић навео је да је, према последњим информацијама којима располаже, данас на КиМ ухапшено 28 људи, од чега 19 полицајаца и девет грађана.

Посланици усвојили Вучићев извештај

Посланици Скупштине Србије усвојили су јуче по подне извештај председника Србије о плану државних органа за Косово и Метохију после исцрпне расправе која је трајала укупно два дана (13 часова). За извештај је гласало 145 посланика, против су била четири, док је 13 посланика било уздржано.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ

Србе и Бошњаке пребијају, везују и одводе као стоку, док Приштина у оквиру наводне акције борбе против корупције осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију. То су учинили уз сагласност дела међународне заједнице и велику срамоту Квинте иако смо данима упозоравали да се припрема овакав сценарио и масовна хапшења Срба. Велика је срамота што нема реакције Квинте.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак

Мислим да је то део плана у којем представници Приштине сањају тај сан да освоје тај део територије, за коју тврде да је њихова, и то је део плана у којем ми покушавамо да сачувамо своје интересе и пронађемо мирно решење. Најлакше је звецкати оружјем и доносити непромишљене потезе, а најтеже спровести дипломатску активност којом би се објаснило страним државницима шта се дешава.

Бранко Радун, политички аналитичар

Ово је део шире кампање притиска на Србију и не долази само из Приштине већ и са запада - да Србија прихвати такозвано независно Косово. Албанци желе да на овај начин промене стање на терену, а ова акција је озбиљна провокација, која може ескалирати у сукоб и тешко можемо очекивати да се убрзо седне за сто и наставе преговори

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе

Јасно је и индикативно да се ради о провокацији након искреног и бриљантног говора председника Вучића у парламенту. Ради се фрустрацији политичког естаблишмента у Приштини који не разуме дух времена и нису свесни шта чине као што су учинили и увођењем антицивилизацијских такси. Морамо да покажемо смиреност, али и одлучност.

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ

Ова брутална употреба силе заправо провоцира, показује жељу Албанаца да се изазову тежи сукоби са српским народом на северу КиМ и да се испровоцира оружана реакција Србије не би ли се онда пребацила одговорност за то што нема наставка дијалога на Србију и створили услови оправдања за проглашење уједињења Косова и Албаније.

Предраг Марковић, историчар

Јасно је да је позиција Срба крхка и да је држава немоћна, односно да је јако тешко заштити Србе. Сада можемо само да кукамо или да апелујемо на велике силе да обуздају Приштину, а питање је шта они могу да ураде јер шта год да кажу, приштинске власти ће то игнорисати, као што су чиниле и за таксе.

Припадник РОСУ снимљен како показује двоглавог орла док упада на север Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА