Најновије

СРПСКИ И АЛБАНСКИ МЕДИЈИ РАЗЛИЧИТО О ХАПШЕЊИМА НА КИМ: Десиће се акција овог типа пре "коначног решења"

Север Косова поново је јуче био под рефлектором српске и албанске јавности због операције косовске полиције која је спровела акцију хапшења осумњичених за криминал и корупцију. Она је на потпуно другачији начин представљена у Београду, односно Србији и у Приштини тј. на Косову.

РОСУ у северној Косовској Митровици (Фото: Јутјуб)

Док је у већини српских медија ситуација представљана као удар и напад на Србе на Северу, у косовским медијима истицало се да је акција спроведена на целој територији Косова, дакле не само у северном делу земље те да су осим Срба ухапшени и Албанци и Бошњаци. Такође, док је званични Београд инсистирао на насиљу над српским живљем, у Приштини се говорило о оружаном отпору, легитимној акцији у борби против криминала. Треба рећи и то да су готово сви приштински медији послали своје новинаре на лице места. Углавном на Север, вероватно јер је ситуација тамо била најозбиљнија, с обзиром на то да је дошло до пуцњава и барикада.

Основно питање које се међу приштинским и српским новинарима, који су се у Приштини састали да разговарају о лошем утицају говора мржње у медијима и политичким притисцима над новинарима, постављало о овој акцији је зашто баш сада и шта је позадина поновног дизања тензија између Срба и Албанаца, како је председник Србије Александар Вучић још прошле недеље знао да се спрема хапшење Срба, да ли је своје обраћање на тему Косова у Скупштини Србије темпирао управо знајући шта се спрема и да ли је ово још једна договорена представа политичара из Београда и Приштине. Управо је једно од тих питања поставио Неџбедин Спахију, новинар и аналитичар РТВ Митровица.

– Не знам која је игра у питању. Знамо да постоји корупција и то највећа у Београду и Приштини. Али зашто је баш сад дошло до хапшења не могу да кажем – рекао је Спахију током једног од панела на тему говора мржње у медијима.

Газ Суља, директор информативног канала телевизије Клан, рекао је да ће две стране имати различито виђење догађаја те да су политички ставови сасвим друга ствар у односу на чињенице.

– Акција је урађена на основу инспекције припадника полиције који су се бавили криминалом и кријумчарењем. Говори се и о политичкој акцији. Градоначелници четири општине или Ђурић (Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ) имају своје политичке разлоге да акцију етикетирају као политичку – истакао је он.

Оно што се незванично могло чути у приштинским новинарским круговима је то да је ово још један договор о прављену и смиривању тензија, које ће водити до једне или више врло озбиљних акција овог типа након које ће доћи до смиривања ситуације и констатовања фактичког стања на терену, односно до “коначног решења” за Косово које ће бити признавање ситуације у којој Срби и Србија контролишу одређени део Косова, а приштинске власти остатак.

Још једна теорија била је у оптицају, а то је да је све ово последица недавног хапшења Исмета Османија Цурија, који је са још двојицом својих сарадника ухапшен због зеленашења и рекетирања. Османијево име, како је открио Крик, помиње се у извештају српске обавештајне службе о Звонку Веселиновићу из 2011. Како је пренео Крик, Османи је описан као Веселиновићев главни сарадник у јужном делу Косовске Митровице, на пољу трговине наркотицима. Крик наводи, позивајући се на извештај БИА, да је дрогу од Османија преузимао Веселиновићев кум Милан Радоичић и пребацивао је у централну Србију.

Шешељ поново запретио Обрадовићу. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА