Најновије

АСАНЖ ХИТНО ПРЕБАЧЕН У ЗАТВОРСКУ БОЛНИЦУ! Озбиљно му нарушено здравствено стање, изгубио на тежини, једва говори!

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж пребачен је у болницу у оквиру затвора Белмарш у Великој Британији. Његово здравствено стање озбиљно је нарушено, док чека саслушање и могућност екстрадиције у САД. Асанжово здравље је веч погоршано током његовом седмогодишњег боравка у Амбасади Еквадора у Лондону, а наставило је да се погоршава у претходних седам недеља колико је у затвору, саопштио је Викиликс.

Џулијан Асанж (Фото: Јутјуб)

- Одлука затворских шефова да га пребаце у болнички део довољно говори - навео је Викиликс у саопштењу.

Како наводе, Асанж је изгубио на тежини једва да је могао да говори са шведским адвокатом прошле недеље.

- Асанжово здравствено стање у петак је било толико лоше да није било могуће нормално да се разговара са њим - рекао је адвокат Пер Самуелсон након што је посетио Асанжа у Белмаршу.

Шведска је одбила Самуелсенов захтев да се Асанжово саслушање помери и требало је да се одржи данас.

- Џулијанов случај има велики историјски значај. Остаће упамћен као најгори напад на слободу штампе икада - рекао је уредник Викиликса Кристин Храфнсон.

Иначе, бивши затвореник Пепси Вотсон коментарисао је Асанжом профил за "Раша тудеј" и рекао да ће он вероватно да буде у фокусу како чувара, тако и осталих затвореника.

- Људи ће једноставно желети да га гледају преко ограде или ће једноставно о њему да се прича, вести о њему ће се ширити у затвору попут пожара - рекао је он.

Затвор Белмарш имао је неколико озлоглашених затвореника током историје, укључујући једног од убица Лија Рагбија, затим Ронија Бигса, пљачкаша и "британског најпознатијег затвореника" Чарлса Бронсона.

Он верује да ће Асанжа да посматрају врло пажљиво, да ће надгледати његову ћелију, прислушкивати телефонске позиве, а можда чак поставити и уређаје за прислушкивање у ћелију.

- Верујем да ће да буде под присмотром много већом од нормалне - навео је он.

Асанжа чека могућа екстрадиција у САД где ће се суочити са 17 оптужби, укључујући и за шпијунажу. У међувремену, у Шведској се суочава са оптужбама за сексуалне нападе.

Прочитајте ОВДЕ какав то скандал тресе Америку.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА