Најновије

АМЕРИЧКА КОАЛИЦИЈА ТВРДИ: "Грешком смо убили 1.300 цивила у Ираку и Сирији", ипак, истина је далеко страшнија

Коалиција предвођена САД која се бори против тзв. Исламске државе саопштила је да је нехотице убила 1.300 цивила у Ираку и Сирији од 2014. године, док посматрачка група са седиштем у Великој Британији тврди да је тај број десет пута већи, преноси Би-Би-Си.

Војни пилот (Фото: Јутјуб)

Број жртава који је навела коалиција нешто је већи него када је пре осам месеци последњи пут издала саопштење о томе и када је признала да је нехотице убила 1.100 цивила. Коалиција је навела да преиспитује још 111 могућих случајева цивилних жртава. Посматрачка група из Велике Британије, међутим, процењује да је у нападима америчке коалиције убијено скоро 13. 000 цивила.

Друге групе за људска права и посматрачке мисије такође говоре о много већем броју жртава него што је коалиција признала.

Истрага коју су активисти спровели прошлог месеца показала је да је више од 1.600 цивила убијено само током петомесечне кампање у сиријском граду Рака 2017. године.

Коалиција у саопштењу наводи да је извела 34.502 ваздушна напада од када је почела кампања против Исламске државе пре пет година, када је та екстремистичка организација заузела велики део територије у Ираку и Сирији.

Би-Би-Си подсећа да је Исламска држава наметнула бруталну власт милионима људи и извела или подстакла бројне смртоносне нападе широм света.

Огласио се Зеленски поводом ЕУ санкција уведених Русији. Погледајте ОВДЕ шта је рекао.

Извор: Политика, BBC

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА