Најновије

Број жртава расте – све ближи рат између Израела и Газе! Poмпео хушка: Израел има право да се брани!

Сукоби су настављени други дан заредом, али још већом жестином, између израелске војске и екстремистичких организација у појасу Газе и прете да прерасту у отворени рат.

Газа (Фото: Јутјуб)

У Израелу су у палестинским ракетним нападима данас убијене три особе, а у израелским контраударима је од суботе погинуло најмање деветоро људи у Гази.

Палестински екстремисти су појачали данас ракетирање, гађајући села и градове на југу Израела, наводи АП.

Ни друга страна не показује знаке да намерава да положи оружје с обзиром да је премијер Израела Бењамин Нетанијаху наредио војсци наставак масивних ударa и појачање израелских јединица дуж границе, тенковима, артиљеријом и пешадијом.

Израелски лидер је уз то оценио да Хамас који влада Газом плаћа високу цену за ракетне нападе на Израел.

Он је навео да је Хамас одговоран не само за своје војне акције већ и акције Исламског џихада, мање екстремистичке организације у Гази која има подршку Ирана.

Франс прес наводи да Израел циља вође екстремиста и да је данас убијен један од командира Хамаса одговоран за трансфер новца екстремистичким организацијама, како је навела израелска војска.

Израел и Хамас који у својој повељи позива на уништење јеврејске државе су љути непријатељи и ратовали су већ три пута од 2007.

После рата 2014. је било често мањих сукоба, а овој најновијој ескалацији насиља је претходило је насиље које је избило крајем марта.

Ти мањи сукоби су се обично завршавали неформалним прекидима ватре, захваљујући посредовању Египта, на основу којих се Израел обавезивао да ће олакшати паралишућу блокаду Газе, пооштрену откако хамасовци контролишу ту територију.

Као и раније рунде сукоба и најновије насиље почело је након палестинских оптужби да Израел не испуњава своја обећања.

Међутим, оно је толико ескалирало да може да се отме контроли иако ни једној страни то заправо не одговара.

Јутрос је у Ашкелону у дворишту једне куће шрапнелом смртно погођен 58- годишњи Израелац, отац четворо деце.

Медицински центар Барзилаи у Ашкелону је саопштио да је још један човек погинуо у том приморском граду, када је ракета погодила једну фабрику, а трећа особа је убијена када је њено возило погођено пројектилом крај пограничног насеља Јад Мордехај.

Од суботе ујутру до недеље у исто време испаљено је већ 450 ракета и минобацачких пројектила према Израелу.

Израелска војска је узвратила циљајући око 260 мета Хамаса и Исламског џихада, како сама тврди.

Данас је убијено пет Палестинаца, укључујући три припадника Хамаса и Исламског џихада уз четворо убијених у суботу.

Израел је потврдио данашње убиство поменутог командира Хамаса, али је с друге стране порекао да је одговоран за смрт једне 14-месечне девојчице и њене трудне тетке, упркос супротним тврдњама Министарства здравља у Гази.

Портпарол израелске војске Јонатан Конрикус рекао је да палестинска страна покушава да продаје причу која није истинита и да су девојчица и њена тетка жртве погрешно испаљене палестинске ракете.

Насиље је ескалирало пре обележавања Дана сећања на погинуле израелске војнике и Дана независности Израела и пред почетак муслиманског месец поста Рамазана.

Суседни Египат, дугогодишњи посредник између Израела и Палестинаца и УН покушавају да смање напетост.

Насиље какво се годинама не памти је избило у време када Нетанијаху настоји да образују владајућу коалицију након победе на изборима 9. априла и пред надметање за песму Евровизије средином месеца.

Помпео: Израел има право да се брани

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да Израелци имају „свако право да се бране” пошто су палестински екстремисти из појаса Газе интензивирали ракетне нападе на југ Израела.Гостујући на телевизији Фокс њуз, Помпео је најновији талас насиља између Израелаца и Палестинаца назвао „веома озбиљним”.„Надам се да можемо да се вратимо примирју које је било на снази недељама”, казао је Помпео, преноси Бета.Најновија ескалација насиља спада у најкрвавије окршаје две стране од рата 2014. Од палестинских ракета данас је погинуло најмање троје Израелаца, а рањено их је више од 100. Израел је узвратио ваздушним ударима у којима је погинуло најмање девет Палестинаца, а рањено је више од 110.

Прочитајте ОВДЕ кога су напали израелски тенкови.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА