Најновије

ЗАСТАВА ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ ВИЈОРИ СЕ КОД КОПАОНИКА! Дрецун: Огласио се црвени аларм за Србију, морамо под хитно нешто учинити!

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је свима јасно да стање од пре 1999. године не може да се врати, али упозорава да ћемо, ако нешто не учинимо, ускоро имати заставу "Велике Албаније" у близини Панчичевог врха на Копаонику.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Говорећи о недавном самиту у Берлину, Дрецун је рекао да су немачка канцеларка Амгела Меркел и француски предедник Емануел Макрон желели да покажу да могу да ефикасније раде од европске администрације.

- Макрон и Меркел су доживели непријатно изненадење јер нису оцекивали такво понашање Албанаца који очигледно имају подршку неких других. Једини резултат овог самита је најава новог састанка у јулу. Ипак, све овакве иницијативе су помоћ у процесу - рекао је Дрецун за РТС.

Дрецун је оценио и да је идеја о разграницењу, посебно за спонзоре независности Косова, завршена, јер они сматрају да Косово треба да настави да функционише као независна држава.

- У САД су, ипак, сматрали да треба да се разговара о томе да та држава буде другације моделирана, посебно поједини делова где Срби цине компактну целину као што је северно Косово, косовско поморавље и Штрпце - објашњава Дрецун.

Коментаришући да су многи то схватили као повлачење линија што је бруталном реакцијом минирано од дела и домаће јавности, али и међинародном плану, пре свега Немаца, наводи да политиканство појединих странака и њихових лидера наноси штету Србији.

- Око свега можемо да се надгорњавамо, јер то и јесте начин да се задобије пажња или поверење бирача, али око кључног националног питања морали би да покажемо више разума и да покажемо да смо научили лекције из прошлости - истиче Дрецун.

Дрецун сматра да је свима јасно да не можемо да вратимо стање од пре 1999. године.

- Није више у питању да ли ми нешто њима дајемо, они су уз помоћ НАТО-а већ добили део наше територије и веровање да ће се нешто у тој мери променити на међународном плану је наивно, али је у току процес који напредује и ако нешто сада не учинимо имаћемо ускоро заставу "Велике Албаније" на административној линији у близини Панчићевог врха на Копаонику - наглашава Дрецун.

Албанци хоће целокупну територију Косова и Метохије, сматра Дрецун и каже да морамо да искористимо понуду САД јер она неће бити дуго на столу.

Када је реч о написима приштинских медија да је председник приштинског парламента Кадри Весељи позван на саслушање у суд, Дрецун каже да он није позван у суд вец у специјализовано тужилаштво.

- Специјализовано тужилаштво показује интересовање да се припадници ОВК процесуирају по командној одговорности посебно тзв. Дреницка група где спадају и Тачи и Весељи. Весељи је и данас шеф Тацијеве тајне обавештајне службе која се бавила прљавим пословима после доласка медународних снага од завршетка етницког цишцења до ликвидација политицких неистомишљеника из редова Албанаца - наводи Дрецун.

Међутим, Дрецун истиче да иако Весељи јесте одговоран за злочине и над Србима и над Албанцима о томе нема чврстих доказа и писаних трагова. Његова одговорност без сведока је тешко доказива и питање је да ли ће до суђења уопште да дође.

Прочитајте ОВДЕ зашто ЕУ гори због Косова.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА