Најновије

5 тешких састанака о Косову ове недеље: А ево који је најзначајнији

Берлински самит лидера Западног Балкана померио је са мртве тачке клинички скоро мртав дијалог Београда и Приштине. Иако није дошло до конкретног помака, најзначајнији резултат састанка, који је иницирао водећи двојац Европске уније, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, јесте наставак разговора, односно заказивање новог сусрета у Паризу прва два дана јула.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

У међувремену, широм Старог континента биће разговора о косовском проблему. И то најмање пет састанака само ове недеље.

Први, и можда најзначајнији састанак, гледано геополитички, биће одржан у уторак, 7. маја у Берлину. Амерички државни секретар Мајк Помпео стиже у посету још увек најмоћнијем европском лидеру Ангели Меркел.

- Током боравка у Берлину Мајк Помпео ће се састати са канцеларком Ангелом Меркел и са министром спољних послова Хаиком Масом како би поново разговарали о питањима од заједничког интереса, као што су Русија, Украјина, Кина, Сирија и Западни Балкан - казао је високи званичник Стејт Департмента који је упознат с детаљима посете.

Како се од берлинског самита све више говори се о могућем директнијем укључивању САД у преговарачки процес између Београда и Приштине не чуди што ће једна од тема америчко-немачких разговора бити управо косовски проблем.

Дан касније, председник Србије Александар Вучић отпутоваће у Рим на састанак са потпредседником владе Италије Матеом Салвинијем, којег сматра најмоћнијим политичаром Италије, који се, иначе, залаже за повлачење италијанског признања косовске независности.

Са Салвинијем ће, каже, разговарати о КиМ, као и о позиционирању у данашњој, промењеној Европи.

- Веома поштујем премијера Контеа и Луиђи ди Маја и председника Матарелу, који је изузетна личност у сваком погледу, али најмоћнији политичар Италије је Матео Салвини, који ће убедљивом разликом победити на изборима 26. маја за европски парламент - каже Вучић и додаје да је већ и из тога јасно колико је то значајан сусрет за Србију.

Истог дана, Вучић ће из Рима отпутовати у Тирану на самит Брдо - Бриони процес.

Тамо ће се одржати трећи и четврти састанак. Најпре ће шеф српске државе разговарати са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини на маргинама самита.

- Наши контакти се настављају. На пример, висока представница ће учествовати на састанку лидера у оквиру процеса Брдо-Бриони у Тирани 8. и 9. маја. Она је спремна да поново сазове дијалог. Такође је јасно да косовска влада треба да укине тарифе како би омогућила брзо обнављање дијалога - рекла је Маја Коцијначич, портпаролка Могеринијеве уочи састанка у Тирани.

Како се очекује, Сабор СПЦ ће трајати до 17. маја, а на дневном реду ће се наћи све актуелне теме из живота Цркве и, наравно, питање Косова и Метохије.

Након свечаног дела, главне седнице радног дела заседања одржаће се, како је то уобичајено, у Београду, у Патријаршијском двору.

Са досадашњих окупљања, Црква се редовно оглашавала о Косову, па је за очекивати да то буде тема и предстојећег Сабора, највишег тела СПЦ чије су одлуке обавезујуће.

Пети састанак у манастиру Жича

Пети и временски најдужи састанак биће одржан у Србији. Реч је о редовном заседање Сабора Српске православне цркве. Оно ће почети 9. маја у манастиру Жича, а после два дана, 11. маја, архијереји ће рад наставити у Београду, речено је у Београдској патријаршији.

Вучић 8. маја у Тирани под притиском

Покрет "Самоопредељење", најекстремнија политичка опција Албанаца на Косову и Метохији, припрема демонстрације у Тирани због доласка председника Србије Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика у главни град Албаније.

Лидер "Самоопредељења" је Аљбин Курти. Овај покрет је познат по организовању насилних демонатрација и бацању сузавца у Скупштини тзв. Косова, када су често прекидане седнице.

Меркелова и САД имају супротна решења по питању Косова

Поготово, што Меркел има дијаметрално супротан став о коначаном решењу. Док из Вашингтона поручују да ће подржати сваки договор две стране, Берлин каже нема мењања граница.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Лазански каква то посластица стиже у Србију из Русије.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА