Најновије

ЈОШ ЈЕДАН ВОЈНИ УСПЕХ: Погођен непријатељски аеродром!

Десетне цивила је, како се извештава, повређено 12. јуна у ракетном нападу Хута на међународни аеродром Абха у јужној Саудијској Арабији.

Хути у Јемену (Фото: Јутјуб)

Јеменски побуњенички тим је рекао да је његова ракетна снага покренула "крстарећу ракету" на стратешком аеродрому, који има велики војни део. Портпарол групе је рекао да "напредни амерички системи противваздушне одбране" распоређени унутар аеродрома нису могли пресрести пројектил.

"Крстарећа ракета је директно погодила контролни торањ, што је резултирало њеним уништењем", Бригадни Генерал Јахија Сари, гласноговорник Хута, изјавио је у кратком саопштењу.

Супротно тврдњама Хута, коалиција под водством Саудијске Арабије саопштила је да је пројектил погодио дворану за долазак на аеродрому, где је рањено 26 цивила, укључујући три жене и двоје деце. Већина повређених цивила третирана је на лицу места. Међутим, осморо их је превезено у оближње болнице.

"Хутијевска терористичка милиција коју подржава Иран, преко својих медија, преузела је пуну одговорност за овај терористички акт користећи крстарећу ракету - за коју тврде - што представља јасно признање и пуну одговорност за циљање цивила и цивилних места која су предмет посебних заштита према међународном хуманитарном праву, то може бити ратни злочин“, изјавио је у званичној изјави гласноговорник коалиције под водством Саудијске Арабије, пуковник Турки ал Малки.

Пуковник ал Малки је рекао да стручњаци коалиције сада раде на утврђивању типа ракете која се користи у нападу на међународни аеродром Абха.

Хути имају евиденцију употребе прецизно вођеног оружја. У 2017. години иранска група изразила је сумњу да је реч о иранској крстарећој ракети Сумар на нуклеарној електрани Бараках у УАЕ.

Предстојећи сати ће вероватно открити додатне детаље о необичном нападу, што је још једна демонстрација Хутијских растућих способности.

Шта је француски председник МАкрон поручио Путину и Русији прочитајте ОВДЕ

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА