Најновије

САД нису спремне да запечате било какав споразум Београда и Приштине: Трампов специјалац за трајан, фер и спроводив договор

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер током посете Приштини позвао је Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто, наводећи да је најбоље решење обострано признање. У интервјуу за косовски сервис Радија слободна Европа (РСЕ) Палмер је поновио да Приштина мора да укине таксе на робу из Србије да би се дијалог са Београдом наставио. Он је рекао да је одређивање граница суверено право тзв. Косова и да иницијатива немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона нема за циљ да замени Бриселски дијалог.

Метју Палмер (Фото: јутјуб)

“Ми настављамо да подржавамо дијалог који води ЕУ. Мислимо да је за будућност Косова и Србије фундаментално да пронађу начин да нормализују односе. У најбољем случају то би значило обострано признање и отварање пута за европске интеграција и Косова и Србије” - рекао је Палмер.

Он је оценио да "таксе суштински штете стратешким интересима Косова на путу нормализације и европске будућности" и да САД охрабрују власти у Приштини да их суспендују и омогуће дијалогу да поново почне.

“Биле оне фер или не, исправне или не, таксе су препрека напретку. А напредак је од суштинског значаја за интересе Косова, таксе спречавају да се то деси. Када се таксе суспендују или уклоне, још увек постоји отворено поље проблема око којих Београд и Приштина треба да преговарају. Тако да то не решава све проблеме, али ће омогућити странама да се врате за сто, да поново раде на проблемима заједно, уз посредство и подршку ЕУ, и уз снажну подршку и ангажман САД” - рекао је.

На питање да ли Приштина тражи од САД да се више укључе Палмер је рекао да су САД "посвећене томе да подрже тај процес".

“Били смо укључени од самог почетка и спремни смо да учинимо више да га подржимо. Али, морамо да пронађемо начин да две стране вратимо за сто и да разговарају о суштинским питањима” - додао је.

Амерички званичник је изразио уверење да је договор Београда и Приштине могућ "уколико две стране седну за сто и уз добру вољу преговарају о начину за постизање споразума који ће бити у корист обе стране".

Он је додао да не може да каже какав је то договор, али да би за САД било идеално да је "обострано признање основа за споразум, што ће обема држава чврсто омогућити европски пут".

На питање да ли постоје ли црвене линије за САД када се ради о коначном споразуму Београда и Приштине Палмер је рекао да "САД нису спремне да запечате било какав споразум Косова и Србије".

“Оно о чему смо говорили јесте да желимо да видимо споразум који је трајан, у локалном власништву, фер, праведан и спроводљив. Споразум којег ће јавност на обе стране да схвати и прихвати” - додао је.

Упитан да ли би САД подржале споразум који бу се односио на промену граница, поделу или разграничење, Палмер је рекао да је одређивање граница суверено право Косова.

“Уколико Косово изабере, у склопу сувереног права, да са Србијом дискутује о границама, то је избор Косова. Ми подржавамо преговарачки процес Београда и Приштине који ће допринети потпуној нормализацији односа. То значи да ће било какав споразум бити мултидимензионални – имаће политичку и безбедносну компоненту, али и културолошку, економску, трговинску... Дакле не ради се о неком простом питању. Да ли ће такође укључити питање демаркације границе Косова и Србије, то је на странама да одлуче и сложе се. САД желе процес који ће имати подршку на обе стране” - рекао је Палмер.

О Меркел-Макрон иницијативи у вези с Косовом Палмер је рекао да САД подржавају сваки напор који њихови европски партнери подузимају како би се кренуло напред са процесом.

“Како разумемо, састанци у Берлину и Паризу организовани су да подрже дијалог у ком посредује ЕУ и нормализацију односа, да покушавају да створе услове како би се процес наставио. Уколико је то механизам који може помоћи странама да додју до договора, онда је то нешто што САД подржавају. Ми добро и уско сараеђујемо са нашим партнерима, не само са ЕУ као институцијом, већ и са земљама појединачно, укључујући Немачку и Француску. Надамо се да овај процес може заиста допринети и као таквог ћемо га подржати” - рекао је и додао да не мисли да је намера да се замени Бриселски дијалог.

Донешена важна одлука која се тиче целе Србије, сазнајте више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА