Најновије

РАТКО МЛАДИЋ ОЗБИЉНО УГРОЖЕН: Прете му шлог и инфаркт, из Хага кажу да му не шкоди!

Одбрана Ратка Младића, првостепено осуђеног на доживотни затвор, упозорила је тзв. Механизам у Хагу да код Младића постоји велики ризик од нових можданих и срчаних напада.

Хаг (Фото: јутјуб)

Позивајући се на налазе лекара, његов бранилац Бранко Лукић је на редовној конференцији о стању у поступку у Хагу као главне проблеме навео да је "калцификовано више од 50 одсто Младићевог мозга", на којем су лекари уочили и "дегенеративне промене".

Од многих болести Младића, Лукић је у судници навео још кардиоваскуларне тегобе.

Бранилац је казао да је Младић имао срчани удар 2013. године у хашком притвору.

Медицинско особље у притвору у Шевенингену регистровало је да Младић често пати од срчане аритмије, али да то не може нанети штету његовом здрављу. Адвокат Лукић је прокоментарисао да "нешкодљива срчана аритмија" не постоји ни у медицинској теорији, ни у пракси.

Он је најавио да ће одбрана тражити ревизију целокупне Младићеве медицинске документације. Младић (77) није говорио током заседања у петак. Био је кратко подшишан и обучен у сиво одело и светлу кошуљу с плавом краватом.

Син генерала Младића, Дарко Младић рекао је да Механизам још није донео одлуку поводом ранијег поднеска одбране у вези са захтевом за привремено пуштање на слободу ради лечења.

“Фактички, ми смо поновили наш захтев у вези са здрављем и упозорили на проблеме, јер смо сада опет са закашњењем од њихове медицинске службе добили документацију за коју нисмо сигурни да је комплетна. С тим да је замерка да медицинску документацију не добијамо у одговарајућем року и да је очигледно непотпуна. Резултате ултразвука добили смо са кашњењем од неколико месеци” – навео је Дарко Младић.

Представник хашког тужилаштва замолио је жалбено веће за више информација о томе када ће бити усмена расправа о жалбама које су на првостепену пресуду уложиле и одбрана и оптужба.

Судија Приска Матимба Нијамбе, која ће председавати жалбеним већем, одговорила је да ће стране у поступку о томе "бити обавештене на време".

Првостепено веће Хашког трибунала је, 22. новембра 2017, генерала Младића осудило на доживотни затвор. На ту пресуду жалбу је уложила одбрана. Тужилаштво се жалило на део пресуде којом је Трибунал ослободио Младића оптужбе за наводни геноцид у још шест општина у БиХ.

Жалбени поступак је у току. По речима судије Нијамбе, пред већем је пет поднесака одбране и оптужбе. У следећој фази поступка браниоци и тужиоци ће жалбе усмено образложити пред апелационим већа судског Механизма у Хагу - правног наследника Хашког трибунала.

Нове информације о убиству Оливера Ивановића, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА