Најновије

ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈА ЕУ СПРЕМАЈУ ОПОМЕНУ ЗА СРБИЈУ: ово је 6 кључних задатака које морамо да испунимо

Без одлагања да се закључи свеобухватни правнообавезујући споразум и то је неопходно како би Србија и "Косово" напредовали на ЕУ путу. Тај споразум мора да реши сва отворена питања у складу са међународним правом, ЕУ стандардима и да допринесе регионалној стабилности.

Ивица Дачић (Фото: јутјуб)

Овај навод из Нацрта закључака, који ће бити предмет расправе на састанку министара спољних послова ЕУ 18. јуна, још је једна јасна порука да је дијалог и решење косовског проблема за европску дипломатију и даље пресудно за напредовање Србије ка ЕУ. Шефови европских дипломатија расправљаће о приликама на Западном Балкану и требало би да усвоје пакет закључака о напретку и обавезама земаља у процесу проширења. Осим на Србију и питање КиМ, извештај се односи и на Босну и Херцеговину и Црну Гору и за сваку земљу региона биће пакет закључака. Све што се усвоји на министарском нивоу потом треба да се потврди 20. и 21. јуна на састанку шефова држава и влада ЕУ.

Без одлагања

Ипак, посебно ће се обратити пажња на односе Београда и Приштине. Шефови дипломатија ЕУ ће затражити поновно покретање активног процеса и дијалога у што краћем року. За ЕУ статус кво је неодржив, а једино решење је постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа. То је кључни услов како би Србија и Косово могли напред ка ЕУ.

Кључни задаци

 Свеобухватни споразум са Приштином
 Фокус на темељне реформе
 Напредак у области владавине права
 Независно судство и медији
 Борба против криминала и корупције
 Ускладити спољну политику


Пред Београд и Приштину на састанку у Паризу 1. јула ће бити стављен документ који је практично споразум о споразуму, а који подразумева између осталог ставку и поштовање свега до сада договореног и бриселског споразума. Управо иста ставка, али у облику препоруке, налази се и у извештају министара ЕУ.

“Неопходно је спровести све споразуме који су постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине. Савет министара изражава жаљење што није постигнут напредак у спровођењу ранијих споразума о дијалогу, укључујући и Нацрт статута Заједнице српских општина на Косову, потпуна имплементација Споразума о интегрисаном управљању граница, као и одлучна имплементација Енергетског споразума” - наводи се у Нацрту документа министара ЕУ.

Фокус на реформе

Савет шефова дипломатија наводи и да изражава жаљење јер мост у Митровици још није отворен за цео саобраћај иако су завршени радови на реновирању, стоји у Нацрту закључка који ће бити усвојени наредног уторка. Савет министара тражи од свих на Западном Балкану да се више фокусирају на темељне реформе јер без њих нема ни напретка у преговорима о чланству. Међу конкретним порукама Србији у Нацрту закључка савета министара је јачање владавине права и примена закона.

“Србија је наставила да ради на усклађивању свог законодавства са стандардима (ЕУ) у многим областима. Напредак у области владавине права, основних права, као и нормализација односа Србије са Косовом остају основа и одредиће темпо приступних преговора” - наводи се у нацрту текста шефова дипломатија ЕУ.

Како стоји у Нацрту закључака, Србија треба да обезбеди независно судство и оствари опипљиве и одрживе резултате кроз ефикасне истраге, кривична гоњења и коначне пресуде, посебно у погледу борбе против корупције, организованог криминала и прања новца. Савет ЕУ ће позвати званични Београд да гарантује сигурну климу за неометано остваривање слободе изражавања и независности медија, укључујући и јачање напора за истраживање случајева напада на новинаре. Министри ЕУ ће поновити неопходност да се Србија усклади са заједничком спољном политиком ЕУ и да настави са напорима у јачању регионалне сарадње.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић коментаришући наводе из Нацрта закључка који се односе на Косово, каже да поздравља позив да се испуне обавезе које су преузете у Бриселу.

“Приштина ни после оволико времена није испоштовала оно на шта се обавезала, а то је заједница српских општина. Сматрам да би ЕУ, која на терену има Еулекс, требало да санкционише употребу прекомерне силе полицијских јединица на северу и према цивилима, чега смо сведоци годинама, а посебно је то изражено у последње време” - поручује Дачић.

Сазнајте ОВДЕ да ли ће “хашки затвореници” бити пребачени у Србију.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА