Најновије

АМЕРИКА СЕ СПРЕМА ЗА ОСВЕТУ! САД убациле опасан софтвер у руске системе како би послала упозорење: "Платићете цену"

Сједињене Државе убациле су "амерички компјутерски код" у руске системе који управљају националном електричном мрежом, у оквиру настојања администрације Доналда Трампа да "агресивније распореди сајбер-инструменте".

Трамп (Фото: whitehouse.gov)

Како наводи "Њујорк тајмс", позивајући се на "садашње и бивше званичнике" упознате са ситуацијом, сајбер-команда Пентагона искористила је нова овлашћења и независност, који су јој дали Бела кућа и Конгрес.

Лист наводи да влада није саопштила какве је конкретно кораке предузела, али да је национални саветник за безбедност Џон Болтон у уторак изјавио да САД заузимају агресивнији офанзивни став у сајбер-простору како би "ставиле до знања Русији и осталима који учествују у сајбер-операцијама против нас: 'Платићете цену за то'."

Федерални истражни биро и Одељење за унутрашњу безбедност (ДХС) упозорили су прошле године да руски хакери повезани с државом очигледно испитују слабости делова америчке електричне мреже. САД су оптужиле руску владу и за мешање у председничке изборе 2016, укључујући и хаковање имејл система Демократске партије и кампању за ширење пропаганде и дезинформација на друштвеним мрежама.

Извори "Њујорк тајмса" тврде да је САД убацила опасан малвер у руске системе као упозорење и како би створила могућност за освету у случају "великог сукоба... између Вашингтона и Москве".

Сајбер-команда Пентагона је извршила и сајбернападе на "Интернет Ресеарцх Агенцy", руску компанију која је навоно била у средишту кампање на друштвеним мрежама 2016.

Да ли САД у овом тренутку могу да искључе руску електричну спада у домен тајних информација и вероватно ће то бити немогуће сазнати све док се не учини такав покушај, закључује "Њуорк тајмс".

Трамп је на друштвеној мрежи "Твитер" негирао писање листа, а медије назвао "корумпираним" и поновио оптужбе да су новинари "непријатељи народа".

- Верујете ли у причу пропалог "Њујорк тајмса", у којој се наводи да САД појачавају сајбер-нападе на Русију? То је очигледан чин издаје некада одличног листа, који очајнички трага за причом, било каквом причом, макар била и лоша за нашу земљу - написао је Трамп.

Објављена имена организатора атентата на Захарченка. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Гизмодо/ Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА