Најновије

Руски падобранци стигли у Србију са модернизованим пушкама АК-74М „Обвес“

На војној вежби „Словенско братство-2019“ учествују припадници 234. гардијског десантно-јуришног пука из састава 76. ваздушно-десантне дивизије. Они су у Србију дошли са модернизованим аутоматским пушкама АК-74М „Обвес“ који значајно повећавају ватрену моћ али и ефикасност руских падобранских састава.

Руски падобранци (Фото: mil.ru)

Ова вежба ће трајати у периоду од 15-21.јуна. Основни задатак вежбе „Словенско братство – 2019 је увежбавање интернационалног батаљона да заједнички изводи сложену противтерористичку операцију са елементима падобранског десанта, у циљу блокаде захваћене територије и уништења условног непријатеља. Посебан акценат ће се бити стављен и на реализацију практичних задатака у којима ће се употребљавати различити типови савременог стрељачког наоружања и аутоматски бацачи граната.

Пројекат модернизације аутоматске пушке Ак-74М „Обвес“ је пре свега усмерен на повећање прецизности приликом ватреног дејства, као и на унапређење комплетне ергономичности оружја. Ова модернизације је посебно употребљива код борбено најексплоатисанијих јединица руске армије, какве су мотострељачке и ваздушно-десантне јединице.

Пушка је опремљена савременим нишанским комплексом који за 1,5х повећава борбену ефикасност оружја. На врху пушчане цеви се налази унапређени разбијач ватре који далеко квалитетније прикрива борца приликом борбе у ноћним условима. На пушку је монтирана пикатини шина на коју се могу додати различити тактички додаци, као што су предњи рукохват, тактичка батерија, ласерски индикатор, инфрацрвени осветител. Дужа пикатини шина се налази се горње стране оружја, док су две краће монтиране бочно, са обе стране. На дужу шину се може интегрисати различити модели колиматорских и оптичких нишана.

Далеко је боље решен регулатор паљбе са кочницом, као и рукохват који је ергономски обликован за боље „лежање“ у руци. На пушку је монтиран нови телескопски кундак који се може преклапати на бочну страну (лево). Кундак се такође веома једноставно може подешавати по дужини, у зависности од антропометријских димензија стрелца.

Важно је напоменти да је пакет опреме „Обвес“ компатибилан са осталим моделима стрељачког оружја (АК-74 + серија 100) које је произвео чувени АК.

Шта је председник Вучић изјавио поводом напете ситуације у Подгорици прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА