Најновије

"ОНИ СУ ПРЕТЊА НАШОЈ НАЦИОНАЛНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ И СПОЉНОЈ ПОЛИТИЦИ!": САД продужила одлуку о повишеном степену упозорења за Западни Балкан!

Председник САД Доналд Трамп продужио је одлуку о повишеном степену упозорења у вези са регионом Западног Балкана, која је на снази још од 26. јуна 2001. године, коју је донео тадашњи амерички председник Џорџ Буш млађи, јавља Глас Америке.

Бела кућа (Фото: pixabay.com)

У обавештењу, које је објавила Бела кућа, са потписом председника Трампа, наводи се да „дела особа које прете миру и међународним напорима да се стабилизује ситуација на Западном Балкану, укључујући и чинове екстремистичког насиља и опструкције, наставлају да представљају неуобичајену и велику претњу националној безбедности и спољној политици САД“.

Због тога, како се додаје, степен повишеног упозорења проглашен 26. јуна 2001. и мере усвојене тог дана и после тога, а које се тичу тога, морају ефективно да се наставе и после 26. јуна 2019. године.

„Управо зато, у складу са чланом 202(д) Закона о Националним упозорењима (50 У.С.Ц. 1622(д)), продужавам за једну годину одлуку о повишеном степену упозорења у вези са Западним Балканом, проглашену у извршној уредби број 13219“, наводи се у обавештењу које је потписао председник Доналд Трамп.

Буш је 26.јуна 2001. године потписао извршну уредбу број 13219 према закону о суочавању са неуобичајеним и великим претњама по националну безбедност и спољну политику САД, коју у овом случају представљају акције људи који се баве, помажу, спонзоришу или подржавају екстремистичко насиље у бившој Македонији (која је сада Северна Македонија) и другим деловима региона Западног Балкана, или делима која се односе на опструкцију спровођења Дејтонског споразума у Босни или резолуције Савета безбедности УН 1244 од 10. јуна 1999. на Косову.

Председник Буш је ту уредбу допунио у оној која носи број 13304, од 28. маја 2003. године, како би предузео додатне кораке у вези са делима која се односе на опструкцију спровођења Охридског споразума из 2001, у вези са Македонијом, подсећа Глас Америке.

Ердоган изјавио шокантна сазнања о смрти Морсија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА