Најновије

КРЕМЉ УПОЗОРАВА: Америка припрема терен за напад на Иран према ирачком сценарију!

Америка припрема терен за напад на Иран, и то према ирачком сценарију, упозорио је Кремљ.

Песков (Фото: РИА)

Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина, изјавио је да САД без икаквих доказа оптужују Техеран да је напао два танкера у Оманском заливу прошле недеље како би оправдале већ испланирану војну операцију у тој блискоисточној земљи. Како је подсетио, Вашингтон је тако оптуживао и ирачког председника Садама Хусеина да складишти оружје за масовно уништење, за које се касније испоставило да не постоји.

Већ се води кампања

Песков је навео да америчка кампања пред инвазију на Ирак 2003. треба да послужи као пример свима у свету.

- Нисмо заборавили бочицу са белим прахом. Сећамо се те приче и научили смо да се уздржавамо од доношења закључака без икаквог доказа - рекао је Песков.

Он је алудирао на чувену сцену са седнице Савета безбедности УН неколико месеци пре него што су САД напале Ирак.

- У намери да оправда унапред планирану војну интервенцију на Блиском истоку, тадашњи државни секретар САД Колин Пауел махао је бочицом белог праха како би дочарао опасности од антракса, за који су Американци тврдили да га Садам Хусеин складишти. Испоставило се да антракс и друго оружје за масовно уништење у Ираку не постоји, али тек после америчке инвазије на ту земљу и свргавања легитимне владе - навео је Путинов портпарол.

Песков је поредио кампању некадашње америчке администрације са садашњом.

- Државни секретар САД Мајк Помпео одмах је, без икаквог доказа, оптужио Иран за напад на танкере. Затим је америчка морнарица објавила црно-беле нејасне снимке, као наводни доказ да су Иранци подметнули мине на један од бродова. Упркос томе што Иран негира умешаност у инцидент, јавност је већ алармирана и од Ирана се прави непријатељ који представља опасност по америчку националну безбедност, али и безбедност целог света - објаснио је Песков.

Према његовим речима, Саудијска Арабија и Британија већ су стале иза САД. Британски министар спољних послова Џереми Хант рекао је да је "највероватније" Иран одговоран за инцидент, док је саудијски принц Мухамед бин Салман истакао да је Техеран нападом на танкере напао "мир и стабилност у региону".

- На исти начин спремала се јавност и прикупљала подршка за инвазију на Ирак - истакао је Песков.

Како је упозорио, брзоплето извођење закључака без доказа сада би могло да има катастрофалне последице.

Све је сумњиво

- Навођење неке врсте "поверљивих" података као доказа у овом случају потпуно је апсурдно. Инциденти овога типа заиста могу да потресу саме темеље светске економије и светског мира - нагласио је портпарол Кремља.

Иначе, још се тачно не зна како су два танкера у Оманском заливу нападнута. Како американци тврде, норвешки брод "Фронт алтер" гађан је торпедом, док је јапански "Кокука карејџес" оштећен минама. Иако су Јапанци демантовали да је њихов танкер оштећен минама, САД се и даље држе своје приче.

Међутим, од свега је највише нелогично то што су танкери превозили тешки бензин и метанол за Јапан, а напади су се догодили баш у тренутку кад је шеф владе у Токију Шинзо Абе био у посети Техерану. У питању је била прва посета једног јапанског премијера Ирану након 40 година, те се сумња да би Техеран баш у том тренутку напао бродове свог госта.

Сајбер-рат је могућ

Дмитриј Песков коментарисао је наводе "Њујорк тајмса" да су САД убациле потенцијално штетне компјутерске вирусе у руску електромрежу. Он је рекао да такви наводи показују да је сајбер-рат у теорији могућ.

- Та информација несумњиво показује хипотетичку могућност за сајбер-рат и војне сајбер-акције против Русије. Стратешки делови руске економије претрпели су сајбер-нападе споља много пута раније, па руске власти константно улажу напоре да економију и њене осетљиве делове одрже безбедном - рекао је Песков.

Путин и Трамп шаљу специјалце у Србију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА