Најновије

САВЕТ МИНИСТАРА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ УДАРИО ЈАК ШАМАР СРБИЈИ: Из Брисела грме на Београд због Косова!

Министри спољних послова Европске уније јуче су у Луксембургу „поздравили свеукупан напредак Србије у преговорима о чланству“ у ЕУ и раду на усаглашавању закона с „правном тековином“ Уније, али су предочили да српске власти „морају да остваре помак у владавини закона и поглављима темељних права и нагласили неопходност нормализације односа Косова и Србије.

Савет Европе (Фото: consilium.europa.eu)

Са друге стране, таксе на робу из Србије и БиХ оцењују као „јасно кршење ЦЕФТА споразума и духа Споразума о стабилизацији и придруживању“, тражећи од косовских власти да их „одмах ставе ван снаге“.

„Недостатак напретка у области слободе изражавања и даље је разлог за озбиљну забринутост“, пише у закључцима Европске уније.

Уз подсетник да европска интеграција представља стратешки избор Србије, Савет министара ЕУ позвао је власти у Србији на „чвршћу посвећеност европским вредностима“, поручујући да би Влада требало о томе активније и јасније да комуницира у јавности. Такође, у закључку се додаје и да би транспарентност, квалитет доношења закона и истински међупартијски дијалог требало да буду појачани.

У делу који се односи на владавину права, ЕУ истиче да је потребан „посебан нагласак на независност и ефикасност правосуђа, укључујући и текуће промене Устава, али и опипљиви резултати у борби против организованог криминала, корупције и прања новца.

Коментаришући економске реформе у Србији, министри су похвалили „континуирани напредак“ и позвали на даље подстицање конкурентности и дугорочног раста „кроз структурне реформе, посебно енергетског сектора и тржишта рада, као и већу транспарентност и предвидљивост законског оквира“.

Министри позивају Србију да се „поступно“ усклади са заједничком спољном политиком ЕУ и да преокрене садашњи негативни тренд у овој области, истовремено поздрављајући активно учешће Србије у мисијама и операцијама ЕУ.

Коментаришући таксе које је Приштина увела на производе из Србије, министри су оценили како оне представљају јасно кршење ЦЕФТА споразума и духа Споразума о стабилизацији и придруживању, тражећи од косовских власти да их „одмах ставе ван снаге“.

„Приштина мора да повуче уведене таксе и уздржи се од сваке акције која може бити схваћена као провокација“, наводи Савет министара ЕУ, додајући како је тренутно стање неодрживо.

„Закључивање без даљег одлагања тог споразума уз посредовање Високог представника ЕУ је од суштинске важности да би Косово и Србија могли напредовати својим одговарајућим оквирима на европском путу“, пише у закључцима.

Од Београда се, с друге стране, захтева да уложи напоре за „успостављање повољног амбијента за дијалог, укључујући и ангажман на међународном и регионалном плану и уздржавање од акција које могу бити схваћене као провокација“, пише у закључку ЕУ.

Поповић оштро критиковао режим Мила Ђукановића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА