Најновије

ТУРСКА ЗВЕР УЋУТКАЛА АМЕРЕ: Анкара у Паризу показала прототип ловца бољег од Ф-35! Пентагон одбио коментар! (ВИДЕО)

Упоредо са преговорима Турске и Америке о куповини америчког Ф-35 и притисцима Вашингтона да Анкара одустане од куповине руских противваздушних комплекса С-400, турска компанија „Аероспејс индустрис“ (ТАИ) представила је свој најновији модел ловца пете генерације — ТФ-Икс.

Турски стелт (Фото: Јутјуб)

Главни турски биро за пројектовање авиона приказао је одговор Анкаре на губитак Ф-35, авион који се Турска надала да ће купити од Сједињених Америчких Држава. Вашингтон је недавно одложио тај договор због приговора на куповину система противваздушне одбране С-400 из Русије.

На аеродрому „Ле Бурже“ у Паризу приказан је борбени авион са два мотора, нагнутим-вертикалним репом који помало подсећа на Ф-35, али са уским трупом и ширим распоном крила, пише портал „Милитари“.

„Моја компанија заправо израђује центар трупа за Ф-35“, рекао је председник и извршни директор компаније ТАИ Темел Котил. ТАИ је био секундарни снабдевач америчке компаније „Нортроп Груман“, који израђује већину делова за Ф-35, јавио је портал „Дифенс њуз“.

„У смислу производње, ТАИ је у стању да изгради овај борбени авион“, рекао је Котил.

„Наш авион је макета, али ће 2023. године бити права машина, а први лет је планиран 2025. године“.

Из компаније „Аеороспејс“ тврде да ће ТФ-Икс бити „најбољи борбени авион у Европи“ и да ће моћи да носи „Метеор“, далекометну ракету типа ваздух—ваздух, коју развија европски произвођач МБДА.

Међутим, званичница Пентагона којој је постављено питање одбила је да коментарише да ли ТФ-Икс представља најаву да Турска одустаје од куповине америчког Ф-35, изражавајући наду да ће Анкара одустати од куповине С-400.

Амерички одбрамбени ресор изразио је бојазан да би, ако Турска истовремено користи и Ф-35 и С-400, америчким противницима могла да открије слабости и рањивости Ф-35.

Анкара је истовремено показала интерес и за друге авионе пете генерације, укључујући руске Су-57 и кинеске борце ФЦ-31.

Прочитајте ОВДЕ о српској “звери”. Завирите у њену унутрашњост.

Извор: sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА