Најновије

АМЕРИЧКИ ИСТРАЖИВАЧ ХОЛОКАУСТА: Усташе су убијале српску децу да би вам затрле будућност!

Нема већег злочина од убијања деце. Кад погледамо ко су били јасеновачки злочинци, која их је идеологија водила и шта су радили, сама помисао да су могли да убијају недужну српску децу превазилази све што можемо да замислимо. Убити дете значи убити његову и будућност његовог народа!

Јасеновац (Фото: Јутјуб)

То у интервјуу за Информер тврди амерички професор и експерт за Холокауст Мајкл Беренбаум. Он са нашим прослављеним редитељем Предрагом Гагом Антонијевићем ради на филму "Дара из Јасеновца", који ће на уметнички начин приказати све ужасе и зверства које су српска деца доживела у овом језивом усташком логору смрти.

Зашто је свет до сада тако мало знао о Јасеновцу, иако је по много чему био раван Аушвицу, а нарочито се истицао мучењем и убијањем деце?

Истраживачи Холокауста су се највише бавили немачким злочинима, и тек у последње време испливава пуна истина о зверствима у Литванији, Летонији, Естонији, Украјини и тадашњој НДХ. Јасеновац је био комплексан процес убијања и затирања Срба. Нема већег злочина од убијања деце. И то зато што је дете биће пред којим је толико тога и ви не знате у шта оно може да израсте. Убити дете значи убити, уништити његову и будућност његовог народа. Замислите да постоји неко ко пре подне убија туђу децу, а онда по подне рашири руке и загрли своје... Кад погледамо ко су били јасеновачки злочинци, која их је идеологија водила и шта су радили, сама помисао да су могли да убијају децу превазилази све што можемо да замислимо. И то нас учи о неким врло дубоким и застрашујућим стварима, о томе да су људи спремни да почине апсолутно зло.

И док су Немци своје жртве убијали метком или у гасним коморама, код усташа то није био случај. Историчар Гидеон Грајф тврди да су смислили чак 57 различитих начина за убијање Срба...

Убијање Јевреја од стране нациста је у почетку изгледало тако што су доводили жртве на једно место и стрељали једног по једног, па су морали да пију алкохол и пре и током и после егзекуција да би могли то да поднесу. Зато је временом дошло до промене, па су гасним коморама убијали и масовније и 'хладније', буквално су индустријализовали злочин. А овде пак тога није било, него су ти аморални зликовци смишљали нове и нове начине. У неком тренутку су западали и у досаду, нису више знали на који начин да ликвидирају жртве, па су измишљали најмонструозније методе и у томе су били веома маштовити. Не знам да ли је мој пријатељ Грајф у праву кад каже да их је било тачно 57, али је несумњиво да је било много начина за убијање Срба и нивои окрутности су били енормни.

Па ипак данас хрватске власти тврде да је Јасеновац био "обичан радни логор" и да је у њему страдало много мање од 800.000 Срба, Јевреја и Рома!?

Највећи противник ревизионизма је истина. Треба видети како је Немачка после Холокауста искрено прихватила кривицу и одговорност за почињена зверства и покајала се због тога што је чињено у име немачке нације. И искористили су то да изграде демократију засновану на људским правима и различитостима и да уткају то у своје уставно уређење. Зато бих посаветовао хрватску владу и њихов народ - немојте да понављате историју, већ се суочите са својом прошлошћу и тако ћете променити вашу будућност.

Усташе су мог деду натерале да својим коњима вози римокатоличке свештенике по НДХ како би масовно покрштавали Србе. Када ће бити потпуно расветљена улога цркве у тим зверствима?

Врло је важно што ће Ватикан, према најавама папе, отворити своје архиве на пролеће 2020. Тада ће истраживачи имати много бољи увид у деловање Римокатоличке цркве током рата, па и у вези с Јасеновцем. Већ сада, нажалост, знамо нешто врло узнемирујуће, а то је да су локални свештеници били чак и 'бољи' по том питању од самог Ватикана. 

Комунисти заташкавали истину

Зашто бар после Другог светског рата овде нисмо чули пуну истину о Јасеновцу?

Прво су још током рата неки одбијали да у потпуности прихвате шта се догађа у Јасеновцу. Било је то попут табуа. Не прилази му, не дирај, не гледај, не слушај шта се тамо збива. А сигурно су ипак сви знали да им комшије нестају, да се Јевреји транспортују и да им се губи сваки траг, баш као и Србима. Комунисти су пак можда покушавали да створе уједињену југословенску нацију. Имали су свакако јединствену вештину да селективно преуређују историју како би задовољили своје политичке циљеве.

Зашто Русија тако убрзано потапа америчку империју прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА