Најновије

ПРОБИЈА СВАКИ ОКЛОП: Српски производ за цео свет- чувена и убитачна "црна стрела" (ФОТО/ВИДЕО)

За сваку армију, велики је плус уколико се модел једне такве "пушке" производи у оквирима домаће наменске индустрије. Снајпер М-93, познатији и под надимком "Црна стрела" је свакако један од поноса домаће наменске индустрије.

Црна стрела (Фото: Јутјуб)

Развијана од почетка деведесетих година, у време постојања Југославије, а завршена непосредно пред почетак рата на подручју Косова и Метохија, ова пушка је у званичном наоружању Војске Републике Србије.

Поред Војске Србије, ова пушка је нашла своје место у наоружању Црне Горе, Македоније, Грузије, Јерменије, Индонезије, Јордана, Шри Ланке, а недавно је виђена на простору Сирије. Због чега постоје "тешки снајпери", односно која је сврха пушака попут Црне стреле у конфликтима?

Коришћењем једног оваквог оружја у сукобу, елиминише се потреба за ракетним средствима попут ракетних пројектила и бацача граната. Ова пушка, између осталог, употребљава се и против лако оклопљених возила, утврђених положаја, односно против свега онога за шта би се иначе користили ракетни бацачи.

Поред чисто логистичког разлога које се односи на лакшу носивост у корист снајпера у односу на друга поменута средства, истиче се и лакше баратање пушком у односу на руковање ракетним средствима, као и евентуално брже пуњење пушчаног зрна у односу на пуњење ракетних пројектила. Ова пушка се користила током рата на КиМ 1998-99. године и током сукоба у Македонији 2001. године.

Незванично, ова пушка се употребљава од стране курдских снага и сиријских владиних снага у текућем сиријском конфликту, што говори у прилог да је домаћа пушка итекако конкурентна у односу на друге снајпере. Пушка је такође виђена и у Јемену.

Такође, конкурентна је на тржишту због чињенице да се производи у два калибра: за потребе домаћег тржишта у калибру 12,7х 108 милиметра и у за потребе извоза у калибру 12,7х 99 милиметара (Браунинг). Црна Стрела је ефикасна до 1800 метара када се користи против живе силе, док је против лако утвређних заклона и против посада лако оклопљених возила ефикасна на дистанци до 800 метара.

Ова пушка, поред тога што је већ дуго у служби у Војсци Републике Србије, представља и добар извозни адут наше наменске индустрије. И поред критика на рачун њене тежине, али и проблема са пуњењем, ова пушка је због начина израде веома трајна и представља добру платформу за даља усавршавања и модификовања као и за израду нових модела.

Турска представила звер од авиона, бољи од америчког Ф-35. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА