Најновије

АМЕРИ ЗВИЗНУЛИ ЖЕСТОК ШАМАР ШИПТАРИМА: Угрожавали сте Дечане и вернике Србе!

Најновији извештај Стејт департмента посебну пажњу посветио је нарушавању верских слобода и имовинских права СПЦ на Косову и Метохији.

Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Посебан део се односи на манастир Високи Дечани, споменик светске баштине УНЕСКО и споменик на листи угрожене светске баштине, а који је очигледно и даље на мети не само наоружаних екстремиста који су га годинама нападали, већ и званичних косовских институција које не престају са притисцима на овај манастир стар скоро 700 година. Стејт департмент наводи да су СПЦ и међународне организације саопштиле да се на КиМ не спроводи закон и непоштују судске одлуке:

- Дечански општински службеници наставили су да одбијају примену Одлуке Уставног суда из 2016. године која потврђује пресуду Врховног суда (Косова) из 2012 да општина треба да врати манастиру Високи Дечани више од 24 хектара земље. Градоначелник Дечана Башким Рамосај наставио је у току године да говори о овој одлуци као неприхватљивој. Владине институције нису ништа предузеле против њега и општинских руководилаца поводом изостанка спровођења одлуке Уставног суда. НАТО Косовске снаге, познате као КФОР, наставиле су да одржавају безбедност манастира - пише у извештају Стејт департмента.

Како се даље наводи дечанска општина је покренула планове за изградњу пута кроз СЗЗ (Специјалну заштићену зону) поред манастира Високи Дечани.

- Према правним мишљењима ЕУ и ОЕБС-а која су објављена у току године, косовски закон забрањује изградњу транзитног пута кроз СЗЗ. Канцеларија премијера је оспорила ову правну интерпретацију. Још 2014. г. Савет за примену и мониторинг заштићених зона (СПМ) одлучио је да би планирани пут кршио закон. Савет је потврдио да је пут незаконит на свом састанку у априлу - стоји у тексту Стејт департмента.

Иначе, осим Стејт департмента, активно дешавања око имовине СПЦ посевно вредних манастира прати Канцеларија ЕУ на Косову. Ова канцеларија је међу првима ако не и прва апеловала да се владавина права мора поштовати:

- ЕУ је забринута због континуираног одсуства примене пресуде Уставног Суда из 20. маја 2016. године у вези земљишног спора у случају Дечани. Одлуке косовског највишег правног тела су коначне и морају бити примењене. ЕУ позива власти на свим нивоима да покажу поштовање владавине закона као фундаменталног демократског принципа. Пуно спровођење пресуде треба спровести без одлагања. ЕУ даље осуђује све друге активности које блокирају приступ или на други начин ометају живот у Високим Дечанима - навела је канцеларија ЕУ.

У последње две године амерички амбасадори у Приштини г. Делави и г. Коснет су били веома гласни и захтевали да се поштује владавина права у случају Дечана. Ови апели су директно игнорисани од стране косовског премијера Харадинаја који остаје чврсто супротстављен овој одлуци заједно са општинским властима.

Шеф канцеларије ЕУ Наталија Апостолова реаговала је пре месец дана новим захтевом за спровођење одлуке уставног суда, али без резултата. Прошлог августа група амбасадора ЕУ са шефовима мисија акредитованих у Приштини одлучно се супротставила изградњи транзитног пута то јест магистрале која Дечане треба да повеже са суседном општином Плав у Црној Гори и која је планирана да прође непосредно поред 700 година старог споменика УНЕСКО.

Ипак, влада у Приштини још није одустала од ове идеје и остаје упорна у намери да заврши пут упркос косовским законима по којима је овај пројекат недозвољен и не може га одобрити ни манастир, као ни међународни или локални представници власти.

Каменовање

У извешрају Стејт департмента је констатовано и да је забележено више напада на православне вернике Србе, као и да је неколико пута спречено богослужење у Ђаковици и Истоку, а да су у октобру косовски Албанци каменовали два аутобуса са верницима Србима у близини Истока. Косовска полиција је ухапсила пет Албанаца због тог инцидента, али су они касније пуштени без објашњења, закључује се у извештају Стејт департмента

Српска и руска војска у заједничкој акцији у Нишу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА