Најновије

СПРЕМА СЕ ВЕЖБА ПРОТИВ РУСИЈЕ: Маринци са кукастим крстовима на церемонији!

"БАЛТОПС" је дванаестодневна војна вежба од 18 нација, коју предводи 2. флота америчке морнарице. 47. годишња Балтичка операција укључила је савезнике НАТО-а са 8.600 људи на обуку "повећање флексибилности и интероперабилности међу савезничким и партнерским земљама", наводи се у изјави Морнарице.

НАТО вежба "БАЛТОПС" (Фото: јутјуб)

Белгија, Данска, Естонија, Француска, Немачка, Летонија, Литванија, Холандија, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Шпанија, Турска, Велика Британија и Сједињене Државе, као и НАТО партнерске земље Финска и Шведска су учествовале у вежби.

“Неопходно је да се савезници и партнери уједине како би се суочили са данашњим изазовима” – рекао је вицеадмирал Андрев Левис из Поморских снага Европе, који је командовао вежбама.

“Наши заједнички напори током БАЛТОПС-а показују нашу посвећеност регионалном миру и просперитету. Наше присуство и професионалност у региону током ове вежбе ће нас припремити за будуће оперативне обавезе и развој стратешких изазова. Заједно смо јачи.”

Комбиноване снаге извршиле су 389 серијских публикација, што је плански план за координирану војну вежбу, у поређењу са 98 серија заказаних за догађај 2018. године. По први пут, Заједничке експедиционе снаге под вођством Уједињеног Краљевства демонстрирале су своје способности као прилагодљиву силу високе спремности.

Према речима гласноговорнице НАТО-а Оане Лунгеску, вежба је била од велике важности, будући да је Балтичко море од суштинског стратешког значаја за Алијансу. Операције нису усмерене против било које појединачне земље.

“Вицеадмирал Андрев Левис, заповедник 2. флоте САД-а и заповедник 47. итерације годишњег вежбања, изјавио је да не жели да овогодишњи догађај буде вежба ради вежбања. Желео је да се сваки детаљ усредсреди на оперативне релевантне вештине ратовања.

Вежба је почела пре 47 година у време Хладног рата са Совјетским Савезом, рекао је он о историји вежбе. “И онда је то трајало неколико година када су Руси били позвани, непозвани, поново позвани. И опет се окрећем ка томе да се вратим на стварну операционализовану вежбу у којој покушавамо да стекнемо неке оперативне способности и урадимо неке ствари другачије, радимо неке нове ствари.”

Британски краљевски маринци, који су учествовали у вежби, показали су на голим прсима нацртану свастику за време церемоније иницијације. Војна полиција покренула је истрагу о таквом понашању.

У поруци војницима, један виши официр је написао: “Командант генерала Ројал Маринес је наредио да било ко има видео снимак да га одмах обрише. Свако ко га објави, посебно на јавним форумима, суочит ће се са дисциплинским мерама.

Ако дође до друштвених медија, можемо се поздравити са било каквим додатним одговорностима, као и са “обалама” (морнарички сленг за социјалне привилегије). Чак и прича о томе може да одложи операције ФЦФ-а. 

ФЦФ означава Фјучур Командо Форс (Future Commando Force), развијен да предводи будуће амфибијске операције. Углавном, да се супротстави Русији.

Треба подсетити да су последњи људи који су били опседнути свастикама заправо изгубили у рату против Совјетског Савеза.

Зашто је руски војни авион слетео у Венецуелу упркос претњама Америке, сазнајте ОВДЕ

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА