Најновије

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ! БЕОГРАД ПОД ХИТНО ДА НЕШТО УЧИНИ: Залиха хране на Космету само до краја недеље! Да ли је ово крај Срба на КиМ?

Седам месеци после увођења таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, услед појачане контроле косовске полиције, залихе хране су при крају. „Ми ћемо на међународном плану инсистирати на укидању такси, ово је додатни аргумент за нас“, поручује министар Расим Љајић.

Протеривање Срба са Косова (Фото: јутјуб)

У четири општине на северу Косова и Метохије са рафова у продавницама нестају млеко, шећер, брашно и остале основне животне намирнице.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да су трговци јутрос јавили да је највећи дефицит млека, а нема ни воћа ни поврћа, осим у супермаркетима.

“Залихе осталих намирница се празне. Највећи део трговаца каже да ће до краја недеље имати неке залихе, а после не знамо” – рекао је Љајић.

Од упада специјалних косовских јединица на север Косова крајем маја све мање робе стиже на Космет. Љајић каже да се ти подаци поклапају са подацима који стижу са Косова и да су вероватно последица појачаних контрола.

“Ми ћемо на међународном плану инсистирати на укидању такси, ово је додатни аргумент за нас. Радићемо на томе да ово политичко-економско питање не постане хуманитарно питање, што би било катастрофа” – рекао је Љајић додајући да ће власти из Србије настојати да становништво снабдеју бар са основним животним намирницама.

Коментаришући наводе из Приштине да је ово планирана стратегија Србије и да се плаше да су у камионима из Србије дрога и оружје, Љајић је рекао да контроле треба да се обављају, али да постоје други начини да се спрече криминалци и шверцери.

Указује да су код увођења таксе сви губитници. Иако је највише изгубила привреда Србије, губе и грађани на Косову.

“Цене су од новембра до марта повећане за 5,3 одсто,(тзв.) Косово је повећало увоз, упркос најавама да ће домаћи произвођачи повећати производњу, то се није десило. За 6,4 одсто је повећан увоз “– навео је Љајић и додао да су добитници вероватно само шверцери и државе у окружењу, које су повећале извоз.

Недостатак ауторитета у свету

На констатацију да већ седам месеци цео свет не успева да убеди Приштину да укине таксу, Расим Љајић каже да му то не делује невероватно.

“Овај свет није исти као свет пре десет година, када смо ми имали проблем са Хагом. На РТС-у је тада била нека серија, и сутрадан су ме звали због прилога у серији где су рекли да у њему може да се наслути да ми величамо ратне злочинце. Никоме није пало на памет да уређује серије. Данима смо објашњавали да то нема никакве везе. Е тај свет није више исти” – рекао је Љајић.

Наводи да Косово јесте продукт Запада и да ова политичка гарнитура у САД и ЕУ не жели да угрози постојећу политику. Међутим, постоји и недостатак жеље, моћи, ауторитета и идеје шта ће бити с Косовом.

Љајић указује и да ће се тешко доћи до решења без САД, али да се формат дијалога неће мењати без обзира на намере Приштине.

Подсећа и да ћемо у ЕУ од 1. јануара 2020. и практично имати нову администрацију, а почела је и кампања за изборе у САД.

“Они би били срећни да се реши проблем Београда и Приштине и да користе то питање, али неће гацати у блату да би се то догодило” – рекао је министар Љајић.

Питање такси је и унутрашње питање на самом Косову.

“Једини политички добитник је Харадинај, његов рејтинг расте. Неће укинути таксе јер се плаши губитка поена” – сматра Љајић.

Због овог питања мења се све што знамо о убиству Ђинђића, о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА