Најновије

Ево зашто Црна Гора ипак не може да одузме светиње СПЦ!

Влада Црне Горе неће моћи да присвоји цркве и манастире СПЦ као што је планирала да уради законом о слободи вероисповести. Венецијанска комисија није дала зелено светло за ову одредбу у закону, међутим, остављен је простор за покретање судских поступака око светиња.

Острог (Фото: Јутјуб)

Ко је победник? Може се слободно речи да влада Црне Горе није. Прво, јер није прошла одредба о црквеној имовини, друго што одредбе Венецијанске комисије прописују да чак и да влада Црне Горе докаже да јој нека црква "припада", она не може да је узме кориснику, односно СПЦ. С друге стране, Митрополија црногорско-приморска је практично на истом где је и била пре извештаја Венецијанске комисије, а то значи, у непрестаној судској борби бар док је у Црној Гори власт која сматра да јој припада црквена имовина.

Најједноставније речено - са новим мишљењем Венецијанске комисије о црногорском закону о слободи вероисповести није се догодило ништа посебно ново у односу на 2015. када је влада у Подгорици такође покушала да провуче одредбу о имовини, а потом и повукла закон јер није добила позитивну оцену.

Спорни чланови о имовини 62 и 63, у још увек Предлогу закона о слободи вероисповести, гласе: "Сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице, биће препознати као државна имовина".

Венецијанска комисија својим мишљењем није дозволила овакво једнострано прекњижавања црквене и имовине других верских заједница и то подједнако и када је реч о СПЦ али и Католичкој цркви и Исламској заједници.

Шта је заправо навела Венецијанска комисија?

Констатовала је да од ње није тражено нити може да се бави сваким правним актом, односно њен став се не односи на сваку засебну цркву и манастир и власништвом над објектом. Венецијанска комисија је нагласила да влада Црне Горе као предлагач закона у спорне чланове око имовине мора да стави и следећу одредбу: "обавезу да експлицитно нагласи верској заједници пре него уђе у било какав процес или поднесе захтев за пренос власништва".

- Упис власничког права државе требало би да уследи тек након завршне (административне или судске) одлуке - наводи се шта мора да стоји у закону владе у Подгорици, а чиме се ограничава да тамошња власт уписује имовину како жели.

То практично значи да држава Црна Гора не може да повуче ниједан потез без знања верске заједнице, у овом случају Српске цркве, јер је потпуно јасно да претензије, бар сада, постоје само према имовини Митрополије. Такође, не може нигде себе да упише као власника уколико своје власништво не докаже и на суду али и судски добије СПЦ.

Дакле, по мишљењу Венецијанске комисије, држава или локална заједница која тврди да је власник верског објекта регистрованог на име Српске православне цркве, може да тужи Митрополију суду. Међутим, не доказује СПЦ своје власништво, већ мора да га на истом суду докаже тужилац. До сада је, међутим, по истом принципу који дозвољава Венецијанска комисија, црногорска власт изгубила два спора против Митрополије црногорско-приморске јер није имала доказ да је икада држава била власник - за цркву Светог Димитрија и Светих апостола Петра и Павла у Никшићу.

Уколико се евентуално и догоди да држава добије Цркву - то "неће аутоматски утицати на претходна права коришћења такве некретнине". Односно по Венецијанској комисији, СПЦ и даље остаје корисник. Међутим, како наводи Венецијанска комисија, то "не би требало да утиче на право државе да наметне строге услове о коришћењу некретнине (цркве)". Ову одредбу не би требало разумети да држава може да усвоји нека правна акта са најблаже речено чудним одредбама и тако узме имовину. Заштита споменика културе у свим државама, па и Црној Гори, готово је иста и не могу се измишљати неке нове одредбе, захтеви, правила... То предвиђа и Венецијанска комисија, па каже:

- Услове о коришћењу некретнине ради очувања и заштите културног наслеђа доноси држава, укључујући и то да је за сваку промену на објекту неопходно добијање дозволе од државе.

Велибор Џомић: Већи део имовине СПЦ укњижен

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, кординатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, у изјави за "Блиц" наглашава да је већи део имовине Митрополије Српске цркве већ укњижен.

- Када знамо ту чињеницу, а неко не жели да је прихвати, не само када је реч о Митрополији, има могућност; негирање права својине над црквом, џамијом, катедралом и то је могуће искључиво преко парничног суда. У том случају терет је на ономе који тужи. Ми имамо правоснажне укњижбе. Друга могућност се односи на део Црне Горе који није катастарски сређен и ту се поступак води у управном поступку. Да нагласим, већи део имовине Митрополије је укњижен. Ако држава жели да присвоји ове друге објекте, она мора да докаже да јој припадају, а за сада нема ниједног доказа да је држава икада била власник над било којом црквом или манастиром - наглашава Џомић. Он додаје да је све што се догађа последњих дана покушај власти да релативизује мишљење Венецијанске комисије.

- Они су кренули од става да је "позитивно мишљење" и дошли до "веома позитивног". Оно што је битно у мишљењу Венецијанске комисије је чињеница да не може бити промене титулара права својине над светињама и имовини која је Цркви и верским заједницама од верника завештавана кроз векове. Нико никад и није спорио право државе Црне Горе да доноси законе и уређује друштвене односе и да обезбеђује да закони важе за све - истиче отац Велибор и наглашава да чак и да је мишљење Венецијанске комисије позитивно, а није, оно не би могло да буде важније и снажније од Устава Црне Горе, а културна добра су већ заштићена Законом о заштити културних добара, док су својинско-правни односи већ уређени Законом о својинско-правним односима.

Прочитајте ОВДЕ каква је то шокантна порука НАТО алијансе Србима.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА