Најновије

ШОКАНТНИ ИЗВЕШТАЈ ЕКСПЕРТА УН ПРОЗВАО И ТРАМПА: Алстон потврдио шта ће богати радити ако се клима погорша, сиротињи се не пише добро (ВИДЕО)

Људска права можда неће издржати надолазеће промене узроковане климатским променама, тврди се у извештају УН експерта за људска права.

Суша (Фото: pixabay. com)

Свету све више прети “климатски апартхеид” у коме ће богати плаћати како би избегли топлоту и глад узроковане ескалацијом климатске кризе, док ће остатак света патити, наводи се у извештају стручњака УН-а за људска права.

Филип Алстон, посебни известилац УН-а о екстремном сиромаштву и људским правима, изјавио је како ће ефекти глобалног отопљења вероватно поткопати не само основна права на живот, воду, храну и становање стотинама милиона људи, него и демократију и владавину закон. Алстон је критичан према “очигледно неадекватним” корацима које су предузеле саме УН, државе, невладине организације и предузећа, рекавши да су ти кораци “потпуно несразмерни хитношћу и величини претње”. Његов извештај Савету за људска права УН-а закључује: “Људска права можда неће издржати надолазеће промене”.

У извештај се такође осуђује амерички председник Доналд Трамп због “активног стишавања” науке о клими па критикује бразилског председника Жаира Болсонара јер је обећао отварање амазонске прашуме за рударство. Међутим, Алстон је рекао да је било и неких позитивних помака, укључујући правне случајеве против држава и компанија које производе фосилна горива, активизам Грете Танберг и школске штрајкове широм света и покрет “Побуна због изумирања”.

У мају је Алстонов извештај о сиромаштву у Великој Британији упоредио политику добробити конзервативних странака са стварањем радних кућа из 19. века. Министри су казали како је његов извештај потпуно нетачан, али их је Алстон оптужио за “потпуно негирање низа неспорних чињеница”. Алстоново извештај о климатским променама и сиромаштву званично ће бити представљено Савету за људска права у Женеви у петак, а у извештају се наводи како ће највећи утицај климатске кризе осетити они који живе у сиромаштву и да ће многи изгубити приступ адекватној храни и води.

“Климатске промене прете поништавањем последњих 50 година напретка у развоју, глобалном здрављу и смањењу сиромаштва”, рекао је Алстон. Земље у развоју сносиће процењених 75 одсто трошкова климатске кризе, наводи се у извештају, упркос том што најсиромашнија половина светске популације узрокује само 10 одсто емисија угљен диоксида.

“Ипак, у опасности су демократија и владавина права, као и широк распон грађанских и политичких права”, каже Алстонов извештај. “Ризик незадовољства заједнице, растуће неједнакости и још веће нивое немаштине међу неким групама, вероватно ће подстаћи националистичке, ксенофобне, расистичке и друге одговоре. Одржавање уравнотеженог приступа грађанским и политичким правима биће веома сложено“.

Ефекти климатске кризе могли би повећати поделе, тврди Алстон. “Ризикујемо сценарио ‘климатског апартхејида’ у кому богати плаћају како би побегли од прегрејавања, глади и сукоба док је остатак света препуштен патњи”, казао је он, а преноси Гардиан.

Прочитајте ОВДЕ где је то ситуација дошла до тачке усијања.

Извод: net. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА