Најновије

СПРЕМНОСТ ЗА ВЕЛИКЕ МАНЕВРЕ: Русија проверава бојеву готовост! Шојгу каже...

Изненадном провером бојеве готовости у јединицама Централног војног округа Русије почеле су припреме великих стратешких командно-штабних маневара "Центар-2019" планираних за септембар. Циљ провере до 28. јуна биће да се види колико су јединице Централног војног округа спремне за велике маневре, али и каква је безбедност у централноазијском региону, објаснио је министар одбране Сергеј Шојгу.

К 2 (Фото: Министарство одбране Русије)

У Централноазијском региону постоји реална опасност од упада терориста са југа, јер се много оних који су ратовали у Сирији на страни Исламске државе пребацило у Авганистан. Како је казао командант Централног војног округа Русије генерал-пуковник Александар Љапин, биће одржано више од 50 војних вежби са разним родовима војске, на више од 34 полигона.

Видеће се и ново оружје. Шојгу је најавио да ће ове године војска добити 1.200 аутомобила и оклопних возила, као и 1.500 јединица ракетно-артиљеријског наоружања.

Што се тиче стратешкокомандне вежбе "Центар-2019" главно место одржавања биће полигон "Донгуз" у Оренбургској области, али први пут ће вежбе бити и на полигонима земаља чланица ОДКБ (Организације држава колективне безбедности) - Русије, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана и Јерменије.

У великим маневрима, који се одржавају једном у четири године, учествоваће руске ваздушне десантне јединице и војно-транспортна авијација. Вежбаће се и чување важних државних и војних објеката. У Министарству одбране Русије кажу да њихови савезници из ОДКБ знају да се борба против тероризма мора водити заједнички:

- Због ситуације у Авганистану и доласка већег броја терориста који ће хтети да се пребацују на територију бивших совјетских азијских република, морамо бити опрезни и спремни да им се супротставимо - објаснио је генерал Александар Љапин.

Он је истакао да је војска Централног војног округа спремна да заштити јужне границе Русије и супротстави се могућим терористичким опасностима. О провери јединица Руси су информисали акредитоване војне аташее у Москви који ће моћи да посматрају у септембру велике маневре.

Извоз оружја

Извоз руског оружја у 2018. године је износио 16 милијарди долара, изјавио је председник Владимир Путин и истакао да се повећава последње четири године. Укупне наруџбине од страних партнера износе 54 милијарде долара. Све више земаља заинтересовано је да од Москве купи најсавременије одбрамбене системе који по параметрима превазилазе технику произведену у САД, а истовремено су много јефтинији.

Прочитајте ОВДЕ какво је то моћно појачање стигло у Србију.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА