Најновије

СТИГАО ЕРБАС: Моћно појачање војног ваздухопловства Србије! (ВИДЕО)

Хеликоптер "ербас Х145М", прва од наручених девет летелица, од у уторак је и званично део Ратног ваздухопловства Војске Србије. Примопредаја савременог ваздухоплова била је централни догађај на Сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019", који се од уторка, 25. јуна одржава на Београдском сајму.

Ербас на Сајму (Фото: Јутјуб)

Први "ербас" у српској војној флоти свечано су открили председник Србије Александар Вучић и извршни директор ове компаније Бруно Еван, после чега је извршена и свечана примопредаја кључева летелице.

Председник Вучић рекао је да је ова модернизација ваздухопловства Србију коштала 105 милиона евра, али и да ће наруџбина од "Ербаса" бити још у будућности.

- За потребе МУП од исте компаније наручене су три "суперпуме", најбољи и најскупљи хеликоптери које смо могли да наручимо - навео је шеф државе. - Имаћемо укупно девет летелица Х145М са различитом опремом. Неке су наоружане, а неке нису. Оне ће да помажу у гашењу пожара, у поплавама, у превозу људи и робе. Имаћемо још доста посла са "Ербасом", на обострано задовољство, и то без угрожавања јавног дуга.

Вучић је нагласио да Србија на време измирује све своје обавезе.

- Огромна је разлика у односу на раније, јер све плаћамо на време, ни дана не каснимо. То је веома важно, јер ће Србији током ове и наредне године бити испоручено укупно 19 хеликоптера - резимирао је председник и нагласио да је домаћа наменска индустрија на путу убрзаног развоја, али и да ће морати да се даље модернизује.

"Ербасов" хеликоптер који је у уторак испоручен намењен је трагању и спасавању, а биће распоређен у Ниш. Поред модерних уређаја за навигацију, летење у свим условима, опремљен је и моћним рефлектором, системом "флир" и опционо куком и дизалицом. Пет хеликоптера Х145М добиће Војска, а четири Полиција.

На овогодишњем "Партнеру" учествује 128 излагача, од којих су чак 32 из иностранства. Манифестацију је отворио министар одбране Александар Вулин поруком да је први задатак домаће наменске индустрије - опремање Војске Србије.

Најзапаженији наступ на "Партнеру" имале су државне компаније из групације Одбрамбена индустрија Србије. Предузеће "Југоимпорт СДПР" промовисало је самоходни вишецевни лансер "тамнава", који за нешто више од минут може да испали и стотину ракета од 122 милиметра. Од новитета ове компаније интересовање је изазвао и даљински управљиви митраљез, капацитета паљбе 2.000 зрна у минуту. 

"Партнер" је отворио и могућност монтаже америчког митраљеза "гетлинг", који испаљује више од 3.000 метака у минуту, на домаће возило "милош", али даљег усавршавања нових навођених авио-бомби, и то у сарадњи са Белорусијом.

"Деспот" стиже из Братунца

Председнику Србије Александру Вучићу представљена је "Јумкова" невидљива тканина, која се користи за покривање наоружања и опреме, а коју не региструју термокамере. Шеф државе присуствовао је промоцији "Југоимпортових" борбених станица "киклоп и "кербер". Заједно са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком присуствовао је и откривању борбеног возила "деспот", које је развијено и произведено у компанији Технички ремонт из Братунца.

Погледајте ОВДЕ задивљујућ снимак, Руси су у питању.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА