Најновије

СВИ ДЕТАЉИ АТЕНТАТА: На Штрахеа планиран атентат аутомобил-бомбом, наручилац нудио 100.000 евра!

Припаднику Службе за заштиту уставности и борбу против организованог криминала, који је радио прикривено, нарко-дилер нудио је 100.000 евра за терористички напад на тадашњег вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа, и уз то га обавестио о местима где се паркира његово возило, преноси бечки лист "Курир".

Иза планираног атентата, према писању бечког "Курира", стоји Бујар Б., који је прошле године био осуђен на осам месеци затвора, због кршења закона у вези с наркотицима и поседовањем илегалног оружја.

У међувремену, он је био и осуђен на затворску казну.

У документу државног тужилаштва Беч, а ради се о понашању Бујара у затвору, наводи се да је осумњичен да је 26. септембра 2018. покушао да наведе особу од поверења да убије ауто-бомбом вицеканцелара Штрахеа.

Бујар је тој особи, који је био полицајац на тајном задатку, понудио 100.000 евра и у више наврата од њега тражио да изврши атентат.

Према тужилаштву, Бујар је тим атентатом желео да унесе немир у аустријско друштво и застраши становништво, са циљем да пољуља основне политичке структуре земље.

Полицајац, којем је он нудио новац за атентат, тврди да је Бујар знао где породица Штрахе паркира своје аутомобиле.

Због опасности од атентата чувари реда су крајем априла и почетком маја претресли више станова.

Бујар, који се тренутно налази на слободи, предмет је истраге у којој тужилаштво није успело да пронађе даље доказе, због чега се разматра даље деловање у овом случају.

Адвокат Штрахеа Јохан Пауер навео је у писаној изјави да је његов клијент 4. априла сазнао да је наручено његово убиство, али да је на захтев код надлежних институција добио одговор да се не ради ни о каквој озбиљној претњи, па сада чуди покретање истражног поступка.

На другој страни, адвокат осумњиченог Волфганг Блашиц истиче да су оптужбе на рачун његовог клијента потпуно бесмислене.

Он указује на то да се сумња заснива на тврдњи само једног човека и предлаже тужилаштву да преусмери истрагу на њега због лажног оптуживања.

- Бујар је угоститељ, који је у прошлости био "ситан криминалац", али не и терориста. Он никада није имао проблем са Штрахеом. Ту недостаје мотив - нагласио је адвокат.

Штрахе је крајем маја морао да поднесе оставку на све политичке функције након што су објављени видео снимци, настали пре две године на Ибици, на којима "нећаки руског милијардера" нуди државне послове у замену за финансијску подршку његовој странци, уз заобилажење контролних инстанци.

Прочитајте ОВДЕ ко ће морати да плати и за шта.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА